Mit művelnek Orbánék? Most lépték meg azt, amitől a legjobban féltették a magyarokat

Bagoly mondja verébnek.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap hét órakor Szerbiában, ezzel megkezdődött az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választás a nyugat-balkáni országban.

A szavazójoggal rendelkező 6,5 millió szerb állampolgár 18 lista közül választhat a parlamenti választáson, és 13 lista közül választhatja ki, hogy ki vezesse Vajdaság tartományt. Emellett 65 közép- és dél-szerbiai településen előrehozott önkormányzati választást is tartanak.

A választás legfőbb esélyese Orbán Viktor jó barátja és illiberális szövetségese, Aleksandar Vučić köztársasági elnök, és a győzelme nagyon fontos a magyar kormánypártnak. Ugyanez igaz a szerb kormánykoalícióban részt vevő Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ) is.

Ahogy arról a héten beszámoltunk,

mind Vučić, mind a VMSZ a Fidesz technikáját alkalmazta a kampányban.

Nagyságrendileg annyi hirdetéssel árasztották el a Facebook szerb szegletét – a VMSZ azon belül is a vajdasági magyarságot –, mint amit mi kaptunk a Fidesz gyűlöletcunamijából a tavalyi kampány idején. Ez Szerbiában még merőben új, és eséllyel igen hatásos lehet.

Mindeközben a Vajdaságba dől a magyar közpénz, a mostani szerbiai kampányba pedig még maga Novák Katalin köztársasági elnök is beszállt a VMSZ oldalán, Szijjártó Péter pedig a héten járt ott legutóbb, hogy kampányoljon.

De a magyar külügyminisztertől nem csak a helyi magyarok kapnak támogatást: Szijjártó a putyinista szerb elnök mellett is kampányolt nemrég.

Tehát miközben Orbánék más országokat vádolnak azzal, hogy be kívánnak avatkozni a magyar belügyekbe,

ők maguk ténylegesen meg is teszik ezt a számukra fontos országokban.

A többpártrendszer 1990-es szerbiai bevezetése óta ez a tizennegyedik parlamenti választás. 2817 képviselőjelölt indult a 250 tagú parlamentbe történő bejutásért, ami azt jelenti, hogy egy parlamenti helyért 11-en szállnak versenybe. A tartományi képviselőház 120 helyéért pedig 1282-en küzdenek meg.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig legkésőbb csütörtökig közzéteszik, ha sehol sem kell megismételni a voksolást.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig 90 napja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek