Most érkezett: Novák Katalin nagyon fontos üzenetet küldött minden magyarnak Szerbiából

Eljött az „összekapaszkodás” ideje – közölte.

„Össze kell kapaszkodnunk, és erősen kell tartanunk egymást, át kell adnunk egymásnak az erőt, mert csak azok a közösségek lesznek képesek a túlélésre és a megerősödésre, amelyek összekapaszkodnak”

– hangoztatta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Bácsfeketehegyen, ahol részt vett a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletén.

Mint mondta: nehéz idők járnak, a problémák változó intenzitással jelentkeznek, és mindezekhez társulnak a mindennapok küzdelmei is.

Emlékeztetett: a közelmúltban ért véget a világjárvány, majd sokaknak kellett elhagyniuk otthonaikat, a pusztító ideológiák hirdettek hadjáratot, és már a gyerekeket célozzák meg, nem csökken a feszültség Koszovóban, és nem csökken az instabilitás a Nyugat-Balkánon, háború dúl Ukrajnában, és háború közeli a helyzet a Közel-Keleten, valamint gazdasági kihívások nehezítik meg a családok mindennapjait.

Novák Katalin hozzátette: a keresztények ilyenkor Istenhez fordulnak válaszokért, és arra várnak választ, hogy hol van az erőszaknak és a terrornak a határa, mit kell tenni, ha a közösségek és a családok biztonsága veszélybe kerül, és „hogyan lehet megfelelni Isten parancsainak ebben a világban”.

„Mindezekre a kérdésekre lehet válasz az összekapaszkodás.

A közösség tagjainak olyan erősen kell összekapcsolódniuk egymással, hogy azt ne lehessen szétszakítani”

– mondta.

„Ahogy egy édesanya képes a gyermekével összekapaszkodni, úgy kapaszkodik össze az Anyaország is a gyermekével, a határon túli magyarokkal, mert

most a magyarok összekapaszkodásának az ideje jött el”

– mondta, hozzátéve, „erről az összekapaszkodásról szól az is, amikor számon tartjuk a magyarokat, nemcsak Magyarország területén belül, hanem Magyarország területén kívül is, a legkisebb magyart is, mintegy köldökzsinórként összekötve a határainkon belül és a határainkon kívül élő magyarokat egymással”.

Novák Katalin végül kitért rá, hogy a magyaroknak arra is van lehetőségük, hogy baráti kapcsolatot ápoljanak egy másik országgal, Szerbiával, és – vélekedett –

„ez is hozzájárul az összekapaszkodáshoz”.

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a püspökszentelésen felolvasta Orbán Viktor köszöntő levelét. A miniszterelnök azt üzente: „aki hisz, az erején felül képes tenni és harcolni”.

Orbán jelzésértékűnek nevezte, hogy „egy olyan elhivatott pásztort, tapasztalt kormányost választottak meg erre a feladatra, aki kamaszkorában misszionáriusnak készült, lelkészként pedig a gyülekezeti munkától az intézményvezetésig számos feladatkörben megállta a helyét”.

Orbán végül nem „boldog karácsonyt”, hanem azt kívánta az újonnan megválasztott püspöknek, hogy „legyen áldott az a szolgálat, amelyre vállalkozott nemcsak a délvidéki reformátusok, hanem az egész vajdasági magyarság javára”.

(MTI)

Valódi Hírek