Mit művel Orbán? Kiderült, pontosan azt teszi, amivel az ellenzéket vádolta

Nekik ez még új.

Mi már sajnos rég megszoktuk, hogy a Facebook-falunkat elözönlik a politikai hirdetések jellemzően a kormánypropaganda közpénzből fizetett reklámjai , az azonban különösen pikáns, hogy a vasárnap választásra készülő Szerbiát is az Orbán-kormány pártreklámjai árasztják el.

A szerb hirdetési lista elején Orbán két helyi szövetségese áll,

még ha jóval kisebb összegekkel is, mint amekkorát Rogán Antal minisztériuma el szokott égetni ilyen célra.

A Telex gyűjtése szerint az elmúlt 30 napban Orbán Viktor győzelemre esélyes jó barátja és illiberális szövetségese, Aleksandar Vučić köztársasági elnök oldala költötte a legtöbbet, 60 ezer eurót, amely közel 23 millió forintot jelent. Ebben semmi meglepő nincs.

A második legtöbbet azonban furcsa módon a szerb kormánykoalícióban is jelen lévő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) fordította Facebook-hirdetésre: 32 ezer eurót. Ez nagyjából 12 millió forintnak megfelelő összeget jelent.

A Fideszhez ezer szálon kötődő szervezet hirdetései szinte mind magyar nyelvűek, és földrajzilag 98 százalékban a Vajdaságban élő felhasználókra, azon belül is egy 50-100 ezer fős csoportra targetálták őket.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálás adatai szerint nagyjából 170 ezer magyar él, szinte mind a Vajdaságban.

Ekkora közönségre a 12 millió forintnyi hirdetés már elég durva szőnyegbombázásnak számít.

Nagyságrendben ez már van akkora, mint amit mi kaptunk a Fidesz hazugságaiból a tavalyi kampány idején.

A VMSZ és a Fidesz kapcsolata is akkoriban került legutóbb reflektorfénybe. Akkor robbant ki botrány abból, hogy a helyi magyaroknak a magyar választásra szóló szavazólapjait a szerb posta helyett a Fideszhez köthető szervezetek — a VMSZ mellett a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) Alapítvány aktivistái vitték ki, akik a lapokat egyúttal ki is töltötték a választók helyett. A Nemzeti Választási Bizottság a vajdasági levélszavazatok kapcsán benyújtott panaszok vizsgálatát „természetesen” hatókör hiányára hivatkozva elutasította.

A Vajdaságba mindeközben dől a magyar közpénz, a mostani szerbiai kampányba pedig még maga Novák Katalin köztársasági elnök is beszállt a VMSZ oldalán, Szijártó Péter pedig tegnap járt ott legutóbb, hogy kampányoljon.

De a magyar külügyminisztertől nem csak a helyi magyarok kapnak támogatást: Szijjártó a putyinista szerb elnök mellett is kampányolt nemrég.

A beavatkozási kísérlet nem ismeretlen az Orbán-kormánytól: mint ismert, a magyar kormányfő és pártja mindent megtett annak érdekében, hogy lengyel szövetségese, Jarosław Kaczyński nyerje a választást. A támogatás annak ellenére történt, hogy Orbánék tavaly még más országokat vádoltak azzal, hogy be kívánnak avatkozni a magyar belügyekbe…

Valódi Hírek