Nagy gáz van? Hirtelen megszólalt az Energiaügyi Minisztérium; ez vár ránk télen

Ez az egész gáz.

Már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet a hazai gáztárolók töltöttsége tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-t.

Az uniós rendelkezés november elsejei határidővel rögzített egységesen 90 százalékos kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak. Azonban a nyári készletfeltöltés után az októberi enyhe időjárás következtében a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség, így

a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos

állították.

Hangsúlyozták: a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a tavalyiakhoz fogható ellátásbiztonsági kockázatok idén nem fenyegetik a hazai fogyasztókat.

A magyar családok a következő hónapokban is rezsivédett (?) árakon tarthatják melegen otthonaikat.

Arra már nem tér ki a közlemény, hogy a „rezsivédett” ár azt jelenti, hogy a világpiaci árnál drágábban, tehát

a kormány továbbra is nyerészkedik a magyarokon.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást így a kormány az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte – olvasható a közleményben, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek