Botrány: Szembement a bírósági ítélettel a Fidesz-közeli cég, folytatják a Balaton-parti rombolást

A bírósági ítéletek sem állítják meg a „fejlesztést” – jelentette ki a beruházó.

Kedden került a nyilvánosság elé az a meghívó, amelyben a Club Aligát fejlesztő társaság csütörtökre, azaz hétköznap délután 5 órára „zárt körű, nem sajtónyilvános” tájékoztatóra (vagyis nem lakossági fórumra) invitálta a helyieket és az üdülőtulajdonosokat, azzal, hogy kizárólag lakcímkártya, személyi igazolvány, illetve helyi ingatlantulajdont bizonyító okirat

felmutatásával léphetnek be a rendezvény helyszínére.

A meghívó szerint a tájékoztató után

vacsorával is vendégül látta (!) a megjelenteket

a Bayer Property Zrt.

A közelmúltban két bírósági ítélet is keresztbe tett (volna) a beruházónak:

a Pécsi Törvényszék előbb a magaspartra tervezett társasháztömbre, majd a kikötőépületre kiadott építési engedélyt semmisítette meg, felróva az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalnak többek között azt, hogy

tévesen alkalmazta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásra vonatkozó szabályokat,

elfogadva ezzel a pert indító Aligai Fürdőegyesület (AFE) álláspontját.

A bíróság a kormányhivatalt új eljárásra kötelezte, leszögezve, hogy ebben az esetben már nem veheti figyelembe a kiemelt beruházás minősítést. Mint írták, a Club Aliga-fejlesztést ezzel a bíróság egyelőre megállította, hiszen jelen pillanatban nincs olyan jelentősebb építkezés, amelyre érvényes engedélye van a Bayer Property Zrt.-nek.

Balázs Attilának, a Bayer Property Zrt. igazgatósági elnökének már a lakossági tájékoztató előtt programja volt Balatonvilágos aligai településrészén: a lap értesülései szerint ő maga kezdeményezett egyeztetést a beruházásaik ellen eddig rendre sikerrel fellépő fürdőegyesület vezetőségével.

„Mindenről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt”

állította a Magyar Narancsnak Balázs, aki arra a felvetésre, miszerint azért faggatják, mert a lakossági tájékoztatóról kizárták a sajtót, úgy reagált: erre joguk van, hiszen magánterületen lesz a rendezvény.

„Azt akarjuk elkerülni, hogy bekiabálások legyenek”

– jegyezte meg a Bayer Property vezetője.

Balázs Attilától azt is megkérdezték, megakasztja-e a Club Aliga-fejlesztést a nemrég született két bírósági ítélet, amely mindkét tervezett beruházásukat, a kikötőépületet és a magasparti társasháztömböt is megakadályozta.

„Nem, nem akasztja meg, megyünk tovább,

mégpedig úgy, hogy előtte kijavítjuk a bíróság által feltárt hibákat”

– jelentette ki a Bayer Property vezetője.

A lap arról is érdeklődött Balázsnál, nem tart-e attól, hogy az Aliga II vízparti telekértékesítéseit is felülírja majd utólag egy bírósági ítélet, hiszen ha a társasházépítésre nem lehet alkalmazni a kiemelt beruházás kritériumait, akkor nyilván a telekeladásokra sem. Balázs azt felelte:

„Nem tartok; szerzett jogokról van szó, márpedig arról nem tudok, hogy ezt el lehetne bárkitől venni.”

A lap arról is beszámolt, hogy a lakossági tájékoztatón nem vehettek részt, viszont megkérdezték Bukovszki Andrást, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnökét, a balatonvilágosi önkormányzat képviselőjét, hogy az a három ellenzéki képviselő, akik nemrég kezdeményezték a képviselő-testület feloszlatását is, tudtak-e a beruházó által a falunak tett ajánlatcsomagról, mire Bukovszki azt felelte:

„Nem, mi is csak a Magyar Építők cikkében olvastuk. De abba nem megyünk bele, hogy a Club Aliga tulajdonosa

néhány »üveggyöngyért« cserébe elvegye a Balaton-partunkat!”

Kapcsolódó:

Hivatalos: Megsemmisítették a Club Aliga kikötőépületének építési engedélyét

Einstand: Természetvédelmi területet csonkít meg a Fidesz, teljesen beépítik az aligai magaspartot egy panorámás gigaszálló miatt

Szédítő fordulat: Elkaszálta a méretes balatoni Fidesz-beruházást a Pécsi Törvényszék

https://nyugatifeny.hu/2022/11/19/dontottek-elveszik-a-balaton-partot-a-helyiektol-hogy-a-fidesz-kozeli-tulajdonosok-maganvillakat-epithessenek

Valódi Hírek