Sorsfordító döntést hoztak a Parlamentben: Ez mindent megváltoztat

Komolyan érinti a munkavállalókat a módosítás.

A Parlamentben kedden rábólintottak arra a módosító javaslatra, amelynek nyomán

megszűnik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat.

„A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot még novemberben nyújtotta be a Parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A dokumentumban azzal indokolták az intézkedést, hogy a munkáltató és a munkavállaló adminisztratív terheit csökkentenék. Ugyanakkor a jogszabály továbbra is meghatározhat olyan munkaköröket, ahol megmarad a kötelező orvosi vizsgálat – erre a dokumentum szerint a munkáltatónak is lehetősége lesz. A közalkalmazottak esetében az adott ágazatért felelős miniszter dönt majd a vizsgálat szükségességéről – részletezték.

Az egészségügyben ugyanakkor nem túl rózsás a helyzet: friss elemzések szerint hazánkban a több mint 5800 praktizáló háziorvos legalább fele elmúlt 60 éves, és csak alig 1,5 százalékuk 35 évnél fiatalabb.

Bár Pintér Sándor belügyminiszter nemrég közölte, hogy Európa egyik legjobb egészségügyi rendszerét akarja látni Magyarországon, a helyzet hazánkban koránt sem kecsegtető.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter pár hete rámutatott: nagy a veszélye annak, hogy a magyar háziorvosi ellátás belátható időn belüli összeomlik, mert nincs utánpótlás, a nyugdíjaskorú orvosok pedig egyre nehezebben tudják ellátni a háziorvosi feladatokat.

Mindeközben a várólisták egyre hosszabbak: amíg 4 éve 25 ezren, addig

idén 50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban.

(via telex.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek