Ilyen nincs: Döbbenetes módon akarja megoldani a több éves várólistákat a kórházakban az egészségügyi államtitkár

Megbüntetnék a kórházat, ahol nem műtenek eleget.

Könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel akarja megoldani a hosszú műtéti várólisták problémáját Takács Péter egészségért felelős államtitkár – írta meg hétfőn a Népszava.

A várólisták a műtétekre évről évre hosszabbak: a lap felhívja a figyelmet, hogy míg 2019 tavaszán 25 ezren, addig idén már

50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban.

A javaslat szerint csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek, azok egy előjegyzési listára kerülnek, ami még nem várólista.

Kikerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert annyit romlott az állapotuk.

A jövőben azt is meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell megműtenie az adott intézménynek, azok a kórházak pedig, amelyek nem teljesítenek kellő mennyiségű operációt,

büntetésre számíthatnak.

A büntetés értelmében a biztosító megszüntetné az adott tevékenység finanszírozását, melynek következtében felfüggeszthetik a működésüket is.

A várólista-csökkentő ellátásokért eddig utalt 130 százalékos finanszírozást 150 százalékosra növelnék.

A Népszava megemlíti, hogy a legtöbben — 18 ezren — szürkehályog-műtétre várnak jelenleg.

2020-ban 40 ezer, 2021-ben pedig csak 30 ezer szürkehályog-műtét történt meg, miközben egy átlagos évben 70 ezer beteget szoktak megoperálni.

 

Valódi Hírek