Tovább dagad a botrány: Újabb európai politikus osztotta ki a Putyinék előtt hajlongó Orbánt

Kemény kritikát kapott a kormányfő.

Továbbra sem csitul a vihar Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin múlt heti pekingi találkozója miatt. Megírtuk, a magyar miniszterelnök és az orosz elnök a közelmúltban Kínában folytatott kétoldalú tárgyalásokat: a találkozón szó esett a gáz- és olajszállításról, valamint a nukleáris energiáról.

Az eseményről készült kínos felvétel azóta tornádóként söpört végig az interneten: a videón az látszik, hogy Orbán meglehetősen feszélyezve érzi magát Putyin társaságában, olyannyira, hogy attól még az orosz elnök is zavarba jött. Arról is beszámoltunk korábban, hogy rengeteg kritika érte a magyar miniszterelnököt, amiért kezet fogott és fotózkodott az Ukrajna ellen háborút indító orosz diktátorral.

Most Xavier Bettel leköszönő luxemburgi kormányfő fogalmazta meg bírálatát az üggyel kapcsolatban: Úgy látja,

a magyar miniszterelnök „beintett a haldokló ukránoknak”.

Hozzátette: az pedig csak olaj a tűzre, hogy Orbán az Ukrajna megsegítésére szánt támogatásokat sem tartja „észszerűnek”. Xavier Bettel lesújtónak nevezte azt is, hogy Orbán Viktor kezet fogott Vlagyimir Putyinnal.

„Amit Orbán tett Putyinnal, az a középső ujjának felmutatása minden ukrán katonának, aki nap mint nap meghal az orosz támadások miatt”

– idézte a politikus kijelentéseit a Politico.

A luxemburgi politikus akkor fogalmazta meg kritikáit a magyar kormányfő felé, amikor nyilatkozatában amellett érvelt, hogy Ukrajna érdekében az EU-nak le kellene állítania Magyarországot a Kijevnek szánt pénzügyi támogatások blokkolásával kapcsolatban.

Gitanas Nausėda litván államfő is a kézfogásról azt mondta, ő „orosz flörtnek” értékeli a gesztust és „sajnálatosnak” látja, hogy

Orbán nem kér bocsánatot, amiért továbbra is szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Megírtuk, hogy pénteken a magyar miniszterelnök is részt vett az EU-csúcson, ahol kiemelt napirendi pontként tárgyalták az Ukrajnának szánt uniós támogatások ügyét.

„Magyarország nem bírja,

de nem is akarja bírni, hogy pénzt küldjön Ukrajnának a magyar adófizetők pénzéből”

– fejtegette Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában.

Ugyanakkor pénteken már arról is felröppentek a hírek, hogy Orbán az EU-csúcs második napján kijelentette: várják az ukrán delegációt Budapestre, hogy tárgyalni tudjanak a Kijevnek szánt támogatásról, amelyet az európai békekeretből különítene el az unió.

(politico.eu / index.hu nyomán)

Valódi Hírek