Mi a fene történt? Orbán úszik az örömmámorban, de közben akadt néhány méretes bökkenő

Uniós tisztviselők szerint a brüsszeli pénzek befagyasztása elég hatásosnak bizonyult.

Ahogy a Politico emlékeztetett, az uniós biztosok a napokban várhatóan 10 milliárd eurónyi, korábban befagyasztott EU-s forrást biztosítanak majd Magyarországnak.

Az összegről már beszámoltunk: az Orbán-kormány örömtánca ellenére nincs szó arról, hogy kinyíltak volna a brüsszeli pénzcsapok, a szóban forgó 10 milliárd euró ugyanis az uniós pénzügyminisztereknek köszönhető, akik rábólintottak a REPowerEU-terv jóváhagyására, és ennek keretében érkezhet az említett előleg.

Ugyanakkor az Európai Bizottság még mindig tűkön ülve várja a magyar kormány válaszait

az igazságügyi reformokkal kapcsolatban felmerült aggályokra.

Az uniós intézmény már többször hangsúlyozta, hogy addig nem folyósítja a befagyasztott brüsszeli forrásokat Magyarországnak, amíg hazánk nem teljesíti az elé támasztott szupermérföldköveket.

A Politico szerint mindennek ellenére Orbán Viktor az ügy nyertese – a magyar kormányfő ugyanis a vétóval való fenyegetőzése mellett igyekszik minden eszközzel megakadályozni, hogy az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások terítékre kerüljenek a közelgő EU-s csúcstalálkozón

Ursula von der Leyent, a bizottság elnökét vesztesként említi a portál, miután Orbán megpróbálta megalázni a politikust egy plakátkampánnyal. Ide sorolták még Emmanuel Macron francia elnököt, valamint Olaf Scholz német kancellárt is – előbbi mellesleg a múlt héten látta vendégül a magyar miniszterelnököt, hogy kompromisszumra bírja Ukrajna EU-s csatlakozását illetően.

A két politikust azért titulálta vesztesnek a portál, mert magas rangú diplomaták szerint nyomást gyakoroltak Brüsszelre az uniós pénzek kifizetéséért, most pedig el kell magyarázniuk az állampolgáraiknak, hogy az adójukból miért finanszíroztak egy olyan kormányt, amely Oroszországot támogatja.

Egy bizottsági tisztviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az uniós pénzek befagyasztása

sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint azt remélték.

Egy másik tisztviselő szerint azonban az EU-s intézménynek fel kellene szabadítania a forrásokat egy esetleges per elkerülése végett.

Daniel Freund EP-képviselő nemrég úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormányfő megbénítja a közösséget, szembemegy az EU alapvető biztonsági érdekeivel, ráadásul Ukrajna uniós csatlakozásával, valamint a háborúban álló országnak nyújtott segélyekkel összefüggő ellenszenve is úgy hangzik, mintha a Kreml utasításait követné.

Utóbbi mellesleg már másoknak is feltűnt: Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa nemrég rámutatott, hogy Orbánra csupán a kínai és az orosz vezetők véleménye hat, Ukrajna uniós csatlakozásának is minden bizonnyal Vlagyimir Putyinék kedvéért tenne keresztbe.

Daniel Freund mindemellett szót ejtett arról is, hogy a történtek veszélybe sodorhatják von der Leyen bizottsági elnökké újraválasztását.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/12/izgalomba-jott-navracsics-ujabb-boduletes-fordulat-jott-az-eu-s-penzekkel

Valódi Hírek