Felkavarta az állóvizet a vezérkari főnök: Gyerekeket toboroznak katonának Böröndiék

A nagyszülők „segítségét” kérik.

„Szeretnék, ha minél több fiatal érezné fontosnak a haza szolgálatát, s ebben számítanak a nyugállományú katonák segítségére”

– hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben.

Gion Gábor a Bocskai István 11. páncélozott hajdúdandárnál a nyugállományú katonáknak az Obsitos Program keretében rendezett fórumán azt mondta, „önök kiváló segítők lehetnek, hiszen honvédségi múltjukkal

hitelesen ösztönözhetik a fiatalokat” (?).

Az államtitkár kiemelten fontosnak nevezte a honvédelem ügyét támogató nyugdíjas katonákkal való együttműködést, profitálni abból „a hatalmas szellemi, fizikai, mentális potenciálból, ami ebben a korosztályban rejlik”.

Gion Gábor kitért arra, hogy a kormány a 2009-2034 közötti időszakra kidolgozott idősügyi nemzeti stratégiában meghatározta a hosszú távú célokat, ezt alapul véve alkották meg a honvédség 2018-2027-re vonatkozó, félidejéhez érkezett idősügyi stratégiáját.

Beszámolt arról, hogy elindult az egészségmegőrző szenior, illetve szenior prémium program, amely egészségügyi szűrővizsgálatokat, egyéni életmód-tanácsadást biztosít az idősek számára, de hasonlóan fontos terület a nyugdíjasok digitális biztonsága, amelyben a Magyar Honvédség (MH) kibervédelmi parancsnoksága segíti az időseket.

Gion Gábor az észak-keleti régióból érkezett hallgatóságát emlékeztette a pályájuk elején tett katonai esküre, amely – mondta – életre szól, ezért

„természetes, hogy egész életükben érezniük kell a Magyar Honvédség gondoskodását”.

„Aktív életük után számíthatnak a honvédség nagy családjára”

– magyarázta az államtitkár.

A honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik lényeges elemének nevezte a katonák jólétének biztosítását. Ehhez szervesen kapcsolódik a 2015-ben életre hívott, azóta folyamatosan bővülő vásárlói kedvezményrendszer, amelyhez telefonos applikáció is készül. Annak érdekében, hogy minden szükséges információi eljusson az idősekhez, jövőre is folytatják a nyugdíjasoknak szervezett találkozókat, februárban Szolnokon, áprilisban pedig Budapesten – tette hozzá.

Gion Gábor beszélt a megváltozott biztonsági környezetről, és azt mondta: „jól felszerelt, kiképzett, ütőképes, létszámában is komoly

elrettentő erőt mutatni képes haderőre van szükség”.

„Magyarország jövője, a magyar emberek biztonsága múlik a Magyar Honvédségen, a szerződéses és a tartalékos katonákon”

– hangoztatta, hozzátéve, a honvédelem ügye nem csak a kormány és a honvédség ügye, „elengedhetetlen az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás is” (!).

Megerősítette: ők azt szeretnék, ha minél több fiatal érezné fontosnak a haza szolgálatát.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke szerint a leghatásosabb toborzás,

„ha a nagyszülők, szülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni”.

A tábornok hallgatósága előtt részletesen ismertette a haderőreform eddig megvalósult lépéseit és a várható honvédségi és védelmiipari-fejlesztéseket, amelyhez szerinte most mindkét feltétel adott: a politikai akarat és a költségvetés.

Ugyanakkor megjegyezzük, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn azt közölte, „a pedagógusbér-emelés előfinanszírozását a költségvetés teherbíró képessége

nem teszi lehetővé”.

Kapcsolódó:

Itt az újabb botrány: Feljelentették a vezérkari főnököt – súlyos dolgokkal vádolják Böröndi Gábort

Ebből mi lesz? Kötelezővé tette a fegyverviselést a katonák számára a honvédek új vezére

https://nyugatifeny.hu/2023/06/24/vadai-agnes-rendelettel-teszik-jogszeruve-a-katonak-bantalmazasat-es-megalazasat-a-kikepzes-soran-video

Valódi Hírek