Nagy a baj: Megérkeztek a legsúlyosabb adatok a magyarok egészségi állapotáról

Sokkoló ezt látni.

Évtizedek óta rosszabb a magyarok egészségi állapota, mint a nyugat-európaiaké, vasárnap azonban azt is megtudhattuk, hogy

egy 65 éves magyar szíve olyan állapotban van, mint egy 85 éves svédé.

A kistelepüléseken ráadásul sokkal rosszabb a helyzet, mint a nagyvárosokban, hiszen a kórháztól való távolság döntő tényező az infarktus vagy a stroke kezelésében. Magyarországon viszont egyre rosszabb a helyzet. Lassan nem telik el olyan hét, hogy ne jelezné valamelyik kórház, hogy kezelhetetlen problémákkal küzd, kénytelen valamelyik osztályon korlátozni a betegfelvételt.

Évente több tízezer halálozást előzhetnénk meg, ha megelőznénk vagy időben kezelnénk a szív- és érrendszeri betegségeket. A pár száz fős településeken azonban már háziorvos is alig akad.

Zsonda László patológus az Indexnek azt mondta, a telemedicina lehet a megoldás. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használatával a digitális EKG, pulzoximéter, phonendoszkóp, vércukorszint-, vérnyomásmérő által közvetített adatok eljuthatnának az adott településtől távolabbi kórházban dolgozó orvosokhoz is, akik segíthetnének kiértékelni azokat.

Persze ehhez nem ártana, ha a kórházakban lenne elég orvos, de az sem, ha az EESZT rendszere működne, hiszen előfordul, hogy a recepteket sem lehet kiváltani, mert lefagy a rendszer.

Nyugat-Európához képest Magyarországon jelenleg is hét évvel kevesebb a születéskor várható élettartam. Ehhez valószínűleg a technikai feltételek és orvosok hiányán kívül az is hozzájárul, hogy

már Amerikát is megelőztük az elhízás mértékében.

(Index/Nyugati Fény)

Valódi Hírek