Bekeményítenek Orbánék: Hatalmas büntetést szabott ki az egyik ellenzéki pártra az ÁSZ

Lesújt a rendszer.

Az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás miatt megbüntette a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, így pedig veszélybe került a párt működése. Az MKKP honlapján közölték, az ÁSZ két vizsgálatot is folytat, az egyikben

11 millió forintos bírsággal büntették őket.

Az MKKP 2020-2021-es működési és gazdasági ellenőrzése során azt a problémát találták, hogy a tábor és az iroda bérlése során nem volt kellő módon elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése. Tiltott pártfinanszírozás miatt 11,2 millió forintos bírságot szabtak ki, amelynek felét

már le is vonta a Magyar Államkincstár a párt állami támogatásából.

A párt vitatja az ÁSZ döntésének jogosságát, és közölték: az Államkincstár nem vonhatta volna le az összeget az ÁSZ elmarasztalására hivatkozva. Emiatt közigazgatási pert indítanak az Államkincstár ellen, az Állami Számvevőszékkel pedig igyekeznek megegyezni – írták.

„Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás:

a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra”

– hívták fel a figyelmet, kiemelve: kérik a támogatóik segítségét a fennmaradásukhoz. Mint írták: költségeiket nem nagyon tudják csökkenteni, mert eddig is spórolni kényszerültek.

„Ha visszavágnánk a városfelújítós és egyéb projektjeinket, azzal pont a Kutyapárt működésének lényege lehetetlenülne el”

– közölték, hozzátéve, a bírság ráadásul a legrosszabbkor jött az MKKP-nak: jövőre önkormányzati és EP-választás is lesz, ezekre pedig az országgyűlésivel ellentétben nem jár külön állami támogatás.

Az ÁSZ emellett a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseit is ellenőrzi, ahol azt kifogásolják, hogy az állami kampánytámogatást közcélú projektekre fordította a párt: pályázatot hirdetett civil szervezeteknek és magánszemélyeknek 200 millió forint értékben.

Az ÁSZ úgy látja, nem volt egyértelmű a kampánycél, az MKKP szerint viszont a nyertes pályázókkal kötött szerződésben ügyeltek a szabályok betartására.

(Magyar Kétfarkú Kutya Párt/Facebook)

Valódi Hírek