Mi történt? Matolcsyt kérdezte Ungár Péter – az MNB elnöke váratlanul beismerte tettét

Őszinte pillanatok.

Mint kiderült, a csok és a babaváró hitelek esetében csupán addig tart a kedvező kamatkörnyezet, ameddig a házasság érvényes, illetve a párok nem csúsznak ki a gyermekvállalás határidejéből. További „érdekesség”, hogy nemcsak a kormány, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem tartja számon azon családokat, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai miatt kénytelenek büntetőkamatot fizetni – hívta fel a figyelmet az economx.hu.

Az LMP-s Ungár Péter az üggyel kapcsolatban az MNB-hez fordult, miután korábban a kormányzattól nemleges választ kapott kérdéseire. Az ellenzéki politikus írásban fordult Csák János kulturális és innovációs miniszterhez, emlékeztetve őt arra,

előfordulhat, hogy az érintettek elválnak,

vagy esetleg valamilyen más okból nem születik meg a kívánt gyermek.

Ungár Péter az alábbi két kérdést tette fel Csáknak:

  • „Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant?
  • Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?”

Csák helyett Vitályos Eszter államtitkár „tisztelte meg” válaszával a politikust, ugyanakkor ő arról tájékoztatott, hogy az Ungár Péter által kért bontásban

nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs.

Ezek alapján pedig joggal merül fel a gyanú, hogy Orbán Viktor „családbarát” kormánya nem tartja számon, hány magyar család került bajba azzal, hogy elvált vagy pedig akadályokba ütközött gyermekvállalási szándékuk.

„A hitelintézetek működése során azonban keletkeznek erről információk,

amelyek meggyőződésem szerint közérdekű információk”

írta Ungár Péter Matolcsy György jegybankelnöknek.

Az LMP-s politikus jelezte, a Magyar Nemzeti Bank működteti a jegybanki információs rendszert, azon belül is egy külön statisztikai rendszert, továbbá a jegybanktörvény értelmében

„az MNB nyilvánosságra hozza

a jegybanki információs rendszerben rendelkezésre álló információk alapján a hitelintézeti rendszer működésére” vonatkozó információkat.

Ungár Péter arról érdeklődött, hogy a Magyar Nemzeti Banknál rendelkezésre állnak-e arról adatok – a hitelintézetek adatszolgáltatási kötelezettsége okán –, hogy 2016 és 2022 között évenkénti bontásban mennyi csok-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a
hitelintézetek.

„A Magyar Nemzeti Bank nem kezel arra vonatkozóan adatot,

hogy a hitelintézetek mennyi csok-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek az elmúlt években”

– közölte furcsa válaszában Matolcsy György, aki szerint a hitelintézetek a Magyar Államkincstár részére teljesítenek adatszolgáltatást a csokkal kapcsolatban.

Mint írták, az MNB kiemelten foglalkozik az otthonteremtési és családtámogatási programok követésével a lakás- és hitelpiaci ügyekben. Sőt, Matolcsy György a támogatásokkal kapcsolatban 2023 novemberében további adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő a Magyar Államkincstár részére, ezen adatok beérkezése és feldolgozása a következő hetekben kezdődik meg. Ugyanakkor ez az adatszolgáltatás szintén nem terjed ki a hitelintézetek által érvényesített visszafizetésekre – fűzte hozzá Matolcsy.

Valódi Hírek