Váratlan fordulat: Megkongatta a vészharangot a volt fideszes polgármester Orbánék iváncsai gyára miatt

Elfogyott a türelem – jelentette ki.

Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere eleinte még lelkesedést mutatott a településen épülő akkumulátorgyárral kapcsolatban, mára azonban saját bevallása szerint is visszafordítaná a folyamatokat.

A Mérce hívta fel arra a figyelmet, hogy a település hivatalos Facebook-oldalán a korábban Fidesz által támogatott polgármester többek között arról írt, hogy a megengedettnél jóval hangosabb az iváncsai akkumulátorgyár, amely éjszakánként gyakran erős, zavaros hangokat ad ki. Molnár Tibor közölte, ezért először a gyár vezetéséhez fordult, ám miután nem történt semmi az ügyben,

a környezetvédelmi hatóságnál is bejelentést tett.

Molnár Tibor két éve még támogatta a gyár felépítését, úgy vélte, „a település és a vidék nagy lehetősége” ez.

„Hosszú előkészítő munka eredménye, hogy az SK Iváncsára érkezik”

– írta korábban a polgármester, aki mára már kevésbé tartja „nagy lehetőségnek” a gyárat.

„(…) Amióta a gyár ide települt, sokszor elmondtam, és ma is fenntartom,

a legjobban attól tartottam, mekkora zajjal jár az építkezés, majd a működés.

Éppen emiatt tavasszal komplett zajmérő állomást telepítettünk a gyárhoz legközelebb eső részre, amellyel bizonyítani tudjuk azt, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket. A mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják, hogy a gyár igenis a hatóságok és

a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz”

– írta a polgármester.

„Jeleztük a gyár vezetése felé, hiába, majd először

augusztus 3-án tettem bejelentés a Fejér Vármegyei Környezetvédelmi Hatóságnál,

ezután további két esetben éltem kifogással amiatt, hogy semmilyen érdemleges változás nem történt. A mai napon, azon túl, hogy ismét azonnali méréseket kértem a hatóságtól, a gyár komáromi vezetésével közöltem, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozni fogunk a helyzet ellen.

Itt élünk, itt is akarunk élni, nekik pedig kötelességük betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra,

a hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük.

A zajvédő fal növényzettel való betelepítésére is csak tavaszra kaptam ígéretet, holott mindannyian tudjuk, azoknak a fáknak már rég nőnie kellene a területen”

– tette hozzá.

Molnár Tibor közölte, az alábbi választ kapta az ügyben az Sk-tól:

„A következőket szeretnénk kommunikálni az iváncsai önkormányzat, valamint a nyilvánosság irányába:Ezúton is szeretnénk elnézést kérni Iváncsa közelében lakóktól a zaj okozta kellemetlenségekért. Tisztában vagyunk a jelenséggel, így zajcsökkentési intézkedéseket készítünk elő, valamint hajtunk végre. A kivitelező cég jelenleg 10 helyszínen 5 zajforrás területén hangszigetelő falak felszerelésén dolgozik, melyek a tervek szerint október végére készülnek el. Az illetékes hatóságokkal a hangszigetelő fal felszerelése utáni zajszint szimulációja eredményeként megerősítették, hogy a szabályozási szint teljesült. Ezúton is elnézést kérünk a zaj okozta kellemetlenségekért, és a lakosokat tájékoztatjuk a hangszigetelt falépítés menetéről.”

Molnár Tibor minderről azt írta, hogy számára ez a válasz nem megnyugtató. Hozzátette, ez a helyzet tovább tarthatatlan. Mint írta, a problémákat eddig is jelezte minden létező helyen, érvekkel és adatokkal alátámasztva,

„de mára elfogyott a türelem”.

„Naponta fogjuk küldeni a mérési adatokat, az engedélyező hatóságoktól pedig követelni a szabályok betartatását addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul!”

– zárta a polgármester.

Mint korábban megírtuk, mintegy tizenkét dolgozó lett rosszul az SK On Hungary akkumulátorgyár iváncsai telephelyén. Az üggyel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendeltek el nyomozást. A gyár dolgozói arról számoltak be, hogy védőruházat nélkül kellett a nehézfémekkel dolgozniuk, majd ezt követően lettek rosszul. Később kiderült: a munkások rákkeltő anyagokkal is találkoztak az üzemben.

Írtunk róla, hogy többen is jelezték szerkesztőségünk felé, hogy valami nem stimmel az iváncsai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Egyik olvasónk arról tájékoztatott, hogy többen meghaltak munkahelyi balesetben, és el akarják tussolni az ügyet. Orbán Viktor kormánya egyébként az akkumulátorgyár megépítéséhez 680 milliárd forinttal járult hozzá.

(Iváncsa Községi Önkormányzat/Facebook)

Kapcsolódó:

Egészen váratlan fordulat: Mégis zöld utat kapott az Orbán-kormány botrányos beruházása

Kipakolt az iváncsai akkumulátorgyár egyik dolgozója – megdöbbentő részletek derültek ki

Nincs vége az őrületnek: Újabb botrányos tények derültek ki az iváncsai akkumulátorgyár építkezéséről

Kitört a balhé: Nyomozás indult az iváncsai akkumulátorgyárban történtek miatt

Valódi Hírek