Valami készül? Sorsfordító változásokat forralhatnak a hazai egészségügyben

Mi lehet a döntés hátterében?

A Népszava friss értesülései szerint már döntés született arról, hogy az alapítványi formában működő egyetemekhez kerül többek között az Országos Mozgásszervi Intézet, amelynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet is.

Sőt, olyan információk is felmerültek, hogy a jövőben az Országos Kardiológiai Intézeten kívül

minden országos intézet működtetését a Semmelweis Egyetemre bíznák.

A döntés nyomán ugyanakkor rengeteg értékes ingatlan gyarapítaná az alapítványi vagyont – ezeknek az egyetemeknek egyébként szélesebb körű rendelkezési joguk van a saját vagyonuk felett. Ugyanakkor a 2019-ben kezdődött modellváltás hatalmas port is kavart: az érintett egyetemek rektorai nemrég levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, miután a szóban forgó intézmények diákjai és oktatói elestek több direkt uniós finanszírozású programtól.

A Semmelweis Egyetem jelenleg is nagy területen működik, és amennyiben az integrációt sikerül nyélbe ütni, úgy az ország „leghosszabb” egészségügyi szolgáltatója lehet. A lap mellesleg érdeklődött a döntésről Belügyminisztériumnál, az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, valamint az érintett egyetemnél is, de választ egyelőre nem kaptak.

Pedig több kulcsfontosságú kérdést is feltettek, például hogy mi indokolja az állami kórházak újabb, nagy volumenű magánosítását. A válasz többek között azért is lenne érdekes, mert a kormány korábban az országos intézetek önállóságát akarta előtérbe helyezni.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/27/oriasi-a-baj-sorra-mondanak-fel-az-altatoorvosok-a-semmelweis-egyetem-korhazaiban

Valódi Hírek