Utánajárt a DK-s Varga Ferenc, miért cserélték ázsiai vendégmunkásokra a magyar munkavállalókat Makón (+videó)

Súlyos dolgok derültek ki.

Varga Ferenc, a DK bér-és munkaügyi árnyékminisztere Makón járt utána a Continental gyárban történteknek, ahonnan magyar dolgozókat rúgtak ki indonéz vendégmunkások miatt.

Összesen 15o főt fideszes munkaerő-közvetítők vettek fel, és akiket a több mint 20 éve a gyárban dolgozó, a most kirúgott magyarok tanítottak be.

Mucsi Tamás, a DK makói elnöke, önkormányzati képviselője a riportban hangsúlyozta, a makói gumiipari szakszervezet titkárával történt egyeztetésből is kiderült: saját állományból csak a kölcsönzött munkavállalók után lehetett volna elbocsátani a dolgozókat, ehelyett olyan

tisztességtelen módon rúgták ki a magyar munkavállalókat,

hogy a leépítés tényét ráadásul a dohányzókban kitett faliújságban közölték velük.

„Ami ennél is szörnyűbb, hogy megfélemlítés zajlik a gyárban, hiszen nem egyszerre közölték a felmondás tényét, naponta csak két-három embert hívtak fel az irodába, így az elbocsátások végére tapintható volt a feszültség a gyárban”

– hívta fel a figyelmet Mucsi, hozzátéve: a Continental szomszédságába éppen egy kínai gyár érkezik, ahova olyan HR-est kerestek, aki külföldi munkavállalók foglalkoztatásában jártas, így a helyiek attól is tartanak, hogy konténerszállókat fognak felhúzni a közelükben.

Varga jelezte, az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben tudatosan alacsonyan tartotta a magyar emberek bérét ahelyett, hogy megpróbálták volna hazacsábítani a külföldre vándorolt fiatalokat.

Mucsi azt is elmondta, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt több cégtől is bocsátottak el embereket Makón, így a most kirúgott magyar dolgozóknak sincs sok esélyük más munkát találni a közelben, ami további kivándorláshoz vezethet a közeljövőben.

Videó:

(Varga Ferenc/Facebook)

Kapcsolódó:

Tömegével rúgják ki az egyik legnagyobb hazai gyárból a magyar dolgozókat Orbánék vendégmunkásai miatt

Varga Ferenc: A DK törvényben korlátozná a vendégmunkások számát

https://nyugatifeny.hu/2023/11/13/varga-ferenc-videosorozatot-indit-a-magyarorszagra-behozott-vendegmunkasokrol

Valódi Hírek