Varga Ferenc: A DK törvényben korlátozná a vendégmunkások számát

Szigorúan szabályoznak az EU-n kívüli munkavállalók foglalkoztatását.

A versenyképességünk alapja az olcsó munkaerő, ez a mondat pedig ismerős lehet a fideszeseknek, ez ugyanis az ő házuk tájáról származik – fogalmazott Varga Ferenc szerdán a Parlamentben.

Emlékeztetett Orbán Viktor szavaira is, miszerint:

„Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok.”

Varga szerint ez a két mondat tökéletesen leírja a jelenlegi vendégmunkáshelyzetet. Az Orbán-kormány filléres adókkal, milliárdos állami támogatásokkal csábította az országba a külföldi nagyvállalatokat, miközben

a magyar dolgozók bérét számtalan adóval és járulékkal sújtotta

– emlékeztetett a bér- és munkaügyi árnyékminiszter.

Árakban elsők, fizetésekben utolsók lettünk az EU-ban, a magyarokat saját hazájukban nem becsülik meg, így 600 ezer honfitársunk kényszerült a közösség más tagállamában munkát vállalni – részletezte a politikus.

Mint hangsúlyozta,

a külföldön dolgozó magyarok magasabb bérekért, biztonságért, pozitív jövőképért térnének haza,

ám ez a vendégmunkásokkal leszorított bérekkel szertefoszlik.

A kormány az európai bérek biztosítása helyett, állami milliárdokból támogat olyan akkumulátorgyárakat, amelyekben főleg EU-n kívüli munkavállalókat alkalmaznának. Eközben az akkumulátorgyárakkal tönkretett magyar városok, valamint a jól fizetett munkahelyek nélkül maradt magyarok járnak rosszul, hiszen ők nem fognak jobban keresni – mutatott rá Varga Ferenc.

Hozzátette: a vendégmunkások Magyarországon 30-40 százalékkal többet dolgoznak, mint a hazai munkaerő. Ez probléma, hiszen amíg a külföldi munkavállaló családja távol van, a magyar dolgozónak akad olyan kötelezettsége – például a gyermekével kapcsolatban –, amely miatt szabadságra kell mennie. Ez oda vezet, hogy

leépítésnél a vállalatok a magyar munkaerőt küldik majd el

– magyarázta a politikus.

Mint mondta, az Orbán-kormány valójában vendégmunka-alapú társadalmat épít. Hangsúlyozta, a szociáldemokraták a külföldre távozott magyarok hazatérésére és munkájára építenének, szigorú szabályozást vezetnének be az EU-n kívülről érkező munkavállalók számának korlátozására.

Hozzáfűzte, hogy a szakszervezetekkel egyetértésben határoznák meg a Magyarországon, valamint az egyes régiókban, illetve az egyes foglalkozásokban egyidejűleg foglalkoztatható, EU-n kívülről érkező külföldiek legmagasabb számát.

Mint rámutatott, meghatároznának olyan foglalkozási köröket, ahol EU-n kívüli munkavállalókat nem alkalmazhatnának, emellett pedig csak olyan beruházásokat támogatnának állami és uniós forrásokból, amelyek

legalább 90 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztatnak,

valamint európai átlagbért elérő jövedelmet garantálnak.

Megjegyezte, hogy a vendégmunkásoknak meg kellene felelniük a jogszabályban előírt alkalmazási feltételeknek, részt kellene venniük az előzetes egészségügyi szűrésen, és alkalmassági vizsgálaton.

Továbbá a vendégmunkásokra a magyar dolgozókra vonatkozó munkavédelmi és munkaidőszabályok, valamint egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkoznának, amelyekről a foglalkoztatónak kötelezően nyilvántartást kellene vezetnie – részletezte Varga Ferenc.

Mindemellett a vendégmunkásokat alkalmazó munkáltató nem akadályozhatná a szakszervezetek alakulását, illetve az ágazati szakszervezetek helyi működését, tagtoborzását. Azokon a településeken, ahol a vállalatok olyan gyárak építésére készülnek, amelyek nagyobb arányban fognak vendégmunkásokat alkalmazni,

népszavazást tennének lehetővé,

így a helyiek dönthetnének arról, hogy szívesen látják-e a vendégmunkásokat, vagy sem – fogalmazott Varga Ferenc.


(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek