Videóval: Gulyás Gergely bedobta a meglepit a kormányinfón, de akad egy óriási bökkenő

Többek között Ukrajna EU-s csatlakozásáról is szó esett.

Csütörtökön fél 1-kor jelentkezett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Orbán Viktorék friss döntéseivel.

Brüsszelről:

A Miniszterelnökséget vezető minisztere megosztotta: Brüsszelben jelenleg két fontos kérdés, az uniós költségvetés módosítása, valamint Ukrajna EU-s csatlakozása van terítéken. A magyar kormány szerint azonban

mindkét előterjesztés kiforratlan.

Elmondása szerint a bizottság súlyos mulasztása, hogy a hatályos uniós költségvetést úgy akarja módosítani, hogy nem hajtja végre az eredetit – véleménye szerint a kifizetésekre Magyarország joggal panaszkodhat.

A tárcavezető ugyanakkor azt nem emelte ki, hogy a magyar kormánynak válaszolnia kellene a bizottság több kulcsfontosságú kérdésére a brüsszeli pénzcsapok megnyitásáért.

Ukrajna EU-s csatlakozásához hozzátette: szerintük a bizottság is úgy látja, hogy a szomszédos ország nem teljesített minden feltételt a tárgyalások megkezdéséhez. Věra Jourová bizottsági alelnök ezzel szemben a minap azt mondta, hogy Ukrajna keményen dolgozik a feltételek teljesítésén, friss törvényeik ugyanakkor nem biztos, hogy elnyerik majd a magyar kormányfő tetszését.

A kamatstopokról:

A kormány a kis- és középvállalkozások kamatstopját április 1-jéig meghosszabbította. Hasonló döntés született a lakossági kamatstop kapcsán – ez 2024 júliusáig hosszabbodott. A diákhitel-kamattámogatásokkal kapcsolatban a miniszter közölte: ezt jövő év júniusáig hosszabbítják.

A zöldenergiáról:

A zöldenergiánál a termelés és a felhasználás időszaka gyakran nem esik egybe, így fontos szerep jut a tárolásnak. A kormány döntése szerint a vállalkozásoknak is lehetőségük lesz tárolókapacitás kialakítására a jövőben – ehhez költségvetési, valamint a helyreállítási alapból finanszírozott támogatást biztosítanának – utóbbi az EU-tól érkezik majd,

amennyiben a kormány teljesíti az utaláshoz szükséges feltételeket.

A tárcavezető hozzátette: a pályázatokat 2024. február 5-i határidővel írják ki.

Mint mondta, ehhez rendszerhasználati díjkedvezmény is párosul majd, és az új szabályozás szerint az érintettek mentesülnek majd a visszatáplálás és fogyasztás esetén a rendszerhasználati díj megfizetése alól 2026-ig.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek