Figyelem! Rendkívüli ülést tart csütörtökön az Országgyűlés – kulcsfontosságú ügyekről döntenek Orbánék

Módosítják a választási törvényeket (is).

Rendkívüli ülést tart a kormánypárti képviselők kezdeményezésére csütörtökön az Országgyűlés, amely egyebek mellett egyes

választási törvények módosítását

is megtárgyalja.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 12 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Vita lesz az Állami Számvevőszék 2022-es szakmai tevékenységéről, az intézmény működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolóról és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslatról.

Az Országgyűlés tárgyalja a Mi Hazánk nevű párt képviselői által benyújtott két, a választásokkal kapcsolatos előterjesztést is.

„Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” (!) szóló javaslat alapján már a jövő évi önkormányzati választáson

visszatérnének Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz,

és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

Az országgyűlési „választási rendszer arányosabbá tételéről” szóló határozati javaslattal az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amelyben biztosítja, hogy a parlamenti választásokon a jelölőszervezetek listán elért eredményük arányában kapjanak mandátumot úgy, hogy az elnyert helyeik számát csökkentik az egyéni jelöltek mandátumainak számával.

(MTI)

Valódi Hírek