Friss kutatás: Ismét a sor végén kullog Magyarország egy kulcsfontosságú területen

Ezt nem fogják reklámozni Orbánék.

2022-ben az állami egészségügyi kiadások az Európai Unióban a GDP-hez mérve 8,1 százalékot tettek ki – tájékoztatott az Eurostat a minap az X-en. Mint írták, a rangsor elején Franciaország (10 százalék) és Németország (9,7 százalék) áll, amíg a legrosszabb teljesítményt Bulgária (4,2 százalék) és Írország (4,6 százalék) produkálta.

Az elemzésük arra is rávilágít, hogy a 8,1 százalékos eredmény csökkenés a 2021-ben mért, 8,5 százalékhoz képest. Mint kiderült,

Magyarország sem teljesített jól,

hazánkban ugyanis 4,7 százalékot regisztráltak, az érték pedig a legalacsonyabbak között van. Hasonlóan rossz eredményt ért el Észtország (4,8 százalék) és Litvánia (4,7 százalék), amíg a szomszédos Szlovénia és Ausztria az első helyezettek közé került 8,6 és 8,5 százalékkal.

Hozzátették, hogy 2021 és 2022 között szinte az összes uniós tagállamban csökkent a szociális védelemre, valamint az egészségügyi ellátásra fordított kiadások mértéke. Az egyik legnagyobb csökkenést mellesleg Magyarországon mérték: az eredmény mínusz 0,9 százalék lett.

A hazai egészségügy helyzetéről rendre beszámolunk: a friss hírek szerint a Belügyminisztérium most a háziorvosi körzeteket módosítaná, bár erről Takács Péter államtitkár korábban megosztott pár információt. Mint mondta,

luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre.

Emellett a magyar egészségügyben jelenleg hatalmas a baj a szakértők szerint. Mint kiderült, a csípőprotézis-műtéteknél a várólisták például olyan hosszúak, hogy van, akinek csak 2025-re tudnak időpontot adni. Ezzel párhuzamosan az energiaárak emelkedésével jelentősen nőttek a szektor kiadásai is.

A Szent János Kórház 1-es épületében például nincs fűtés, és a rosszul záródó ablakok miatt rendkívül hideg van az intézményben. Az kórház reméli, hogy a műszaki problémát sikerül még karácsony előtt megoldaniuk.

Valódi Hírek