Koránt sincs vége: Lesújt a pintéri szablya, óriási változásokat lengetett be a belügyminiszter

Már korábban is volt szó erről.

Rendeletet adott ki Pintér Sándor belügyminiszter a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról és egészségügyi alapellátások körzetei kialakításának eljárásrendjéről – derült ki a Magyar Közlöny friss számából.

Eszerint a praxiskezelő új háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetet hozhat létre, továbbá az alapellátási körzet határait módosíthatja, sőt

meg is szüntethet adott körzeteket.

A dokumentumban többek között szó esik a tartósan betöltetlen körzetekről is. A körzeteknek több jogszabálynak is meg kell felelniük, az önkormányzatoknak is tájékoztatást kell adniuk többek között arról, hogy van-e helyettesítésre irányuló szerződésük. Emellett a praxiskezelő egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytathat le bizonyos feltételek fennállása esetén. Egy átalakítás során törekednek arra, hogy az a meglévő, praxisjoggal rendelkező orvos által ellátott körzetet ne érintse hátrányosan – derült ki a rendeletből, amely a hétvégén lép hatályba.

Mellesleg a dokumentumot még augusztusban társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Belügyminisztérium, Takács Péter államtitkár pedig kifejtette, hogy a tárca szerint

luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre.

Mint mondta, a jelenlegi körzetstruktúra

„a 80-as, 90-es években alakult ki, miután a rendszerváltással felbomlottak a körzetek, az önkormányzatokhoz került a feladat, és minden önkormányzat saját körzetet szeretett volna.

Ez nyilván nem megy. Jelenleg is vannak 200-300 fős körzetecskék.

A betöltetlen körzetek 70 százaléka nem éri el a szakmai minimumnak kikiáltott 1200 főt. Reagálni kell az elmúlt évtizedek folyamataira”.

Ugyanakkor friss elemzések szerint hazánkban a több mint 5800 praktizáló háziorvos legalább fele elmúlt 60 éves, és csupán alig 1,5 százalékuk 35 évesnél fiatalabb.

Mint kiderült, a háziorvosok száma az ezredforduló óta 13 százalékkal, a házi gyermekorvosoké 15 százalékkal csökkent. 2010 után ez a tendencia jelentősen felgyorsult, az azóta eltelt időszakban a felnőtt alapellátók 9 százalékkal, a gyermekorvosok 13 százalékkal lettek kevesebben.

Erre hívta fel a figyelmet pár hete Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter. Mint fogalmazott, nagy a veszélye annak, hogy

a magyarországi háziorvosi ellátás belátható időn belül összeomlik,

mert nincs utánpótlás, az egyre idősebb, nyugdíjaskorú orvosok pedig egyre nehezebben tudják ellátni a háziorvosi feladatokat. Megosztotta, hogy az árnyékkormány szerint többek között többletdíjazással kellene elismerni a hátrányos helyzetű kistelepüléseken végzett háziorvosi munkát.

Valódi Hírek