Lehull a lepel: Most minden kiderül Müller Cecília stiklijeiről

Ítélet van róla.

Ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit

– erről hozott másodfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a hvg.hu által indított közadatperben.

A lap még tavaly májusban indított pert azok után, hogy a koronavírus-járvány idején működő operatív törzs nem volt hajlandó kiadni a pandémia idején tartott üléseinek jegyzőkönyveit. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok.

A most meghozott ítélet több száz oldalnyi irat nyilvánosságra kerülését jelenti majd.

Olyan dokumentumokét, amelyeket a kormányzat minden eszközzel igyekezett titkolni.

A már zajló bírósági eljárás megkezdése után hoztak ugyanis egy visszamenőleges hatályú kormányrendeletet, amely szerint

„a háborús veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott Operatív Törzs feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat nem nyilvános”.

Azt is előírták, hogy az ilyen dokumentumokat bírósági eljárásban az ügy irataihoz nem szabad csatolni, vagyis ezzel az állam arra kötelezte a független bíróságot, hogy maga „menjen az ügy után„, és berendelte a bírót iratbetekintésre egy állami szervhez.

A bírók ezt meg is tették: megvizsgálták, hogy az iratok alapján indokolt-e döntés-előkészítő jelleg, a titkolózás. Míg első fokon a törvényszék arra jutott, hogy igen, az ítélőtábla ellenkezőleg:

kötelezte az operatív törzset a kért dokumentumok kiadására,

mondván, a döntések már megszülettek.

A perben kiderült, csak akkor lehetne elzárni az adatokat a nyilvánosság elől, ha lenne olyan döntési folyamat, amelyben a korábbi jegyzőkönyvek segítenének.

A másodfokon eljáró ítélőtábla azonban rámutatott, hogy még egy új járvány esetén is jelentős változások következtek be mind a vírus mutációja, mind a védekezés terén, ezért akkor is új döntéshozatali folyamatra volna szükség.

Valódi Hírek