Valami gond van? Tartalékosok behívásáról tárgyalna a honvédelmi miniszter

Emiatt jutott erre a döntésre.

Sikeresen zárult az ADAPTIVE HUSSARS 23 többnemzeti hadgyakorlat – jelentette be közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Ennek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A hadgyakorlatot – amelyet valószínűleg Novák Katalin élvezett a legjobban – azért rendelte el a honvédelmi miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában – amelyet a kormánypropagandának megfelelően a háború mellett a migrációval és a terrorizmussal indokolt – „Magyarország biztonsága az első„.

Az ország védelmi rendszerét 5 vármegyében és 40 helyszínen, mintegy 6 ezer fő és 700 technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött – tette hozzá a miniszter.

„A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjük és leteszteljük, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre”

– húzta alá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt kellett vadászgépeket Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, hogy az 500-600 tartalékos részvételével lezajlott védelmi képességek tesztelése rámutatott arra, hogy

a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok „behívásán„.

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben a tartalékosok gyakorlatokon történő részvételét megkönnyítsék.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt állította: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az szerinte már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik (?), és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben. Bár ezt nem támasztotta alá semmilyen ténnyel.

Valódi Hírek