Közösen tiltakozik az ellenzék négy pártja Kocsisék súlyos törvénye ellen

Reagáltak Orbánék újabb törvényjavaslatára.

Mint írtuk, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kedden bejelentette: „biztosan benyújtja” az úgynevezett „szuverenitásvédelmi” törvényjavaslatot a parlamentnek. Ígéretét beváltotta, a javaslat szerint még belföldről sem kaphatnak támogatást az ellenzéki pártok.

Emellett egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is létrehoznának, amelynek feladata lesz, hogy „az alkotmányos önazonosság védelme érdekében” (?!) elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytasson.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-ZÖLDEK közös szerdai sajtótájékoztatóján a pártok képviselői kijelentették: a Fidesz törvényjavaslatának annyi köze van a magyar szuverenitás védelméhez, mint Felcsútnak a Real Madridhoz.

Leszögezték: a törvénykezdeményezés nem javít hazánk függetlenségén, szuverenitásán, biztonságán, amelyre leginkább a kínai és az orosz befolyás jelent veszélyt. Ezzel kapcsolatban felidézték a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin hatalmas port kavart pekingi találkozóját, az orosz gázfüggőséget, valamint azt, hogy sorra érkeznek az országba a kínai akkumulátorgyárak, ezzel pedig

a kormány kiárusítja a legjobb magyar termőföldeket és ivóvízkészleteket.

Szabó Tímea megosztotta: a DK, az MSZP, a Momentum, valamint a Párbeszéd-ZÖLDEK a jövő héten

be fog nyújtani egy valódi szuverenitásvédelmi javaslatcsomagot.

Mint mondta, a Párbeszéd-ZÖLDEK visszautasítja Orbánék „bohóckodását”, amelyet most szuverenitási törvény névvel illetett a Fidesz.

Arató Gergely, a DK politikusa kiemelte: álláspontjuk szerint a szuverenitásvédelmi törvénycsomag kiindulópontja is hamis, hazug, megtévesztő és aljas, amellyel

Orbánék kiárusítják az országot Putyinnak és a kínai vezetésnek.

A magyar nép döntött arról, hogy az EU-hoz és a NATO-hoz akar csatlakozni, így megosztja a szuverenitását ezekben a közösségekben – mutatott rá, hozzátéve, hogy Orbánék nem tudnak kormányozni, így ennek leplezésére újabb feszültséget keltenének Magyarország és az EU között.

Gurmai Zita, az MSZP politikusa hangsúlyozta: nincs kormányzás, csupán propaganda, a Fidesz évek óta nem tudja kezelni a válságot, mélyíti a szegénységet, miközben ugyanazok a bérek egyre kevesebbet érnek. Mint mondta, rengeteg pénz megy majd el erre az újabb kommunikációs gépezetre, holott ennek az összegnek jobb hely is akadna. Hozzátette: „nagyszerű ötlet” az új törvény az uniós források távol tartására.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke úgy fogalmazott: Orbánék törvényének vannak előzményei; olyan törvények, amelyek szembementek a jogállamisággal, és ez eredményezte, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

Amennyiben ezt a törvényt elfogadják, az egy újabb oka lesz annak, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat – mutatott rá, hozzátéve: Orbánék rendre az orosz és a kínai érdekeket képviselik a magyaroké helyett. Mint mondta, a kormány olyan időszakban akarja ezt a törvényt életbe léptetni és hozzá egy hivatalt létrehozni, amikor hosszú ideje két számjegyű az infláció – pedig a hivatal költségvetése nagyjából 10-20 milliárd forint lesz.

(Szabó Tímea/Facebook)

Valódi Hírek