Besült Orbánék csodafegyvere: A kormány emberei véletlenül kikotyogták a Fidesz titkát

Súlyos adatokról van szó.

Az otthonteremtési kedvezmények visszafizetéséről érdeklődött pár hete Ungár Péter Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternél.

Az LMP politikusa pontosan arra volt kíváncsi:

  • „Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant?
  • Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?”

Írásbeli kérdéseire Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszolt kedden. Mint írta, a hazai családpolitikai rendszer „egyedülálló módon” támogatja a családok otthonteremtését, ennek két legismertebb sarokköve a csok és a babaváró.

Vitályos továbbá kifejtette, hogy a két támogatásra mennyi pénzt költött az Orbán-kormány és hány családot érintettek velük, ám Ungár kérdéseire nem érkezett válasz, ugyanis az általa kért bontásban

nem állnak rendelkezésre adatok,

valamint a tárca szerint erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs.

A kormány még júniusban jelentette be, hogy a babaváró hitel összegét emelik 10-ről 11 millió forintra, viszont 2024-től csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a pár hölgy tagja 30 év alatti. Emellett jövő évtől 2025-ig – egy átmeneti időszakban – a 30 és 40 év közötti hölgyek is jogosultak lesznek a támogatásra, feltéve ha igazolni tudják a várandósságot – fűzték hozzá.

A csokkal kapcsolatban közölték, hogy a falvakban érvényes szabályokat megtarják, valamint a keretösszegeket minimum 50 százalékkal megemelik, az 5000 főnél nagyobb településekben pedig 2024-től nem lehet majd igénybe venni a támogatást.

Szakértők rövidesen felhívták a figyelmet arra, hogy a városban élő családok számára 13,7-38,1 millió forintos többletkiadást jelent az intézkedés, ha egy 50 milliós lakás vásárlására vennének igénybe hitelt.

A babaváróval kapcsolatban kifejtették, hogy egy 10 millió forintos lakáshitel körülbelül 47 ezer forinttal több kiadást jelent havonta a családoknak. Ez az összeg 20 év alatt 11 millió fölé rúg, azaz ennyivel többet kell kifizetni a házaspároknak, ha nem sikerült felvenniük a babaváró hitelt, amelyet szintén felhasználtak volna a kiszemelt ingatlan megvételére.

Földi Judit, a Demokratikus Koalíció politikusa is megjegyezte, hogy Orbán Viktorék megszorítása akár 30 millió forinttal többet vehet ki a családok zsebéből egy ingatlanvásárlásnál.

Bár a kormány közölte, hogy a januártól érkező csok plusz a 40 év alattiak első lakás vásárlására vehető majd igénybe, ez csak azoknak lesz elérhető, akik további gyermeket vállalnak, minden más esetben a kedvezmény megszűnik.

Kapcsolódó cikkek:

Hatalmas szívás: A fiatalok faragnak rá az Orbán-kormány friss megszorítására

https://nyugatifeny.hu/2023/07/10/kegyetlenul-lesujtott-az-orban-kormany-rengeteg-penztol-esnek-el-a-csaladok

Valódi Hírek