Ebből még baj lesz: Rengeteg pénz buknak a családok Orbánék legújabb szigorítása miatt

Sokan megsínylik az intézkedést.

Megírtuk, hogy a kormány legfrissebb döntései szerint a babaváró hitel összege megnő 11 millió forintra, viszont 2024-től csak azok a házaspárok vehetik majd fel, ahol a pár hölgy tagja 30 év alatti.

A CSOK-kal kapcsolatban közölték: az 5000 főnél nagyobb településekben 2024-től nem lehet majd igénybe venni a támogatást.

A Bankmonitor szakértői szerint a városban élő családok számára

13,7-38,1 millió forintos többletkiadást jelent

az intézkedés, ha egy 50 milliós lakás vásárlására vennének igénybe hitelt.

Emellett A CSOK mellé számos pénzügyi kedvezmény kapcsolódik – például az így vásárolt ingatlanok esetében nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni –, így ezektől is elesik rengeteg háztartás.

A CSOK egyik előnyei közé tartozik, hogy maximum 3 százalékos fix kamattal kell számolni a családoknak, a piaci konstrukcióké ezzel szemben pedig 8,5 és 10,5 százalék között mozog. Ez 15 milliós hitelnél – 2 gyermekkel 10 milliónyi, 3 vagy több gyermekkel 15 milliónyi támogatott hitel igényelhető – egy CSOK és egy piaci lakáshitel között a havi törlesztő körülbelül 50 ezer forintos különbséget mutat. Ez az összeg 20 év alatt

12 millió forint többletkiadást jelent.

A babaváróval kapcsolatban azt írták: egy 10 millió forintos lakáshitel körülbelül 47 ezer forinttal több kiadást jelent havonta a családoknak. Ez az összeg

20 év alatt 11 millió fölé rúg,

azaz ennyivel többet kell kicsengetni a házaspároknak, ha nem sikerült felvenniük a babaváró hitelt, amelyet szintén felhasználtak volna a kiszemelt ingatlan megvételére.

Valódi Hírek