Gulyás Gergely bejelentette a végét: Eddig tartott az árstop, hatalmas drágulás lesz augusztustól (+videó)

Egy sor megszorítás jön nyár végétől.

Csütörtökön, a szokásoktól eltérően a héten már másodszor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kancelláriaminiszter közölte: a kormány ösztönözné a nőket, hogy minél korábban vállaljanak gyermeket, így a babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont 2024-től azok a házaspárok vehetik fel, ahol a pár hölgy tagja 30 év alatti.

Emellett jövő évtől 2025-ig – egy átmeneti időszakban – a 30 és 40 év közötti hölgyek is jogosultak lesznek a támogatásra, feltéve ha igazolni tudják a várandósságot – mondta a tárcavezető.

A CSOK-kal kapcsolatban közölte, hogy a falvakban érvényes szabályokat megtarják, valamint a keretösszegeket minimum 50 százalékkal megemelik.

Az 5000 főnél nagyobb településekben 2024-től nem lehet majd igénybe venni a támogatást

– az illetékes tárca dolgozik egy másik támogatáson, jegyezte meg.

Az élelmiszerárstopal kapcsolatban bejelentette, hogy új eszközöket alkalmaznak, például az online árfigyelőt, és a kötelező akciózást. Újdonság, hogy augusztus elsejétől hideg élelmiszereket is lehet vásárolni a SZÉP-kártyákkal, így

már csak egy hónappal hosszabbítják meg az élelmiszerárstopokat.

Augusztus 1-jétől megszűnik

az említett intézkedés, emellett a kötelező akciózás mértéke megnő 15 százalékra – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy az intézkedések megtették hatásukat, így akár még év vége előtt egyszámjegyű lehet az infláció. Ez azért is érdekes, mert Matolcsy Györgyék friss inflációs jelentése szerint idén 16,5 és 18,5 százalék között alakul majd az érték.

A kancelláriaminiszter a kérdésekre válaszolva közölte: a babaváró és a CSOK szabályainak megváltoztatása egyelőre ismeretlen mértékű pluszt jelent a költségvetésben.

Az Európai Unió Ukrajnának szánt támogatásáról kifejtette: a kormány kíváncsi, hogy miért nem áll rendelkezésre ennyi pénz a közösségben, és miért a tagállamoktól kérik. A döntés előtt indoklást várnak – szögezte le a politikus.

A közútfejlesztések újraindításáról elmondta: a korábbi célkitűzéseket valósítják meg, és azokat a beruházásokat indítják el, amelyeket a „szűkös költségvetési keretek” lehetővé tesznek. Mellesleg az érintett 3 beruházás masszívan fideszes többségű körzetben valósul meg.

Az euró bevezetéséről úgy fogalmazott: akkor van értelme vitát nyitni az intézkedésről, ha Magyarország eléri az uniós életszínvonal legalább 90 százalékát. Közölte: jelenleg 77 százalékon állunk.

Egyébként az Eurostat friss jelentéséből kiderült hogy a magyar háztatások tényleges fogyasztása az uniós átlag csupán 72 százalékát éri el, így ebből a szempontból a ranglétra alján helyezkedünk el, nálunk csak Bulgária teljesített rosszabbul.

Kifejtette: az őszi inflációs adatok kedvezőek lesznek, ha mégsem, akkor nyugdíjemelést eszközölnek.


(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek