Riadót fújt Orbán: A teljes szétcsúszásról papolt, de van egy kis bibi a mondandójában (+videó)

Sok furcsaságot mondott a miniszterelnök pénteken.

Olyan világhatalmi és világgazdasági rend jött létre, amelyből Európa kiszorult, amelyben Európa leértékelődött – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén pénteken Budapesten.

A miniszterelnök szerint a jelentősebb ügyek eldöntésében az európai vélemény legfeljebb „sormintaként” jöhet számításba, de semmiképpen nem kalkulálható jelentős befolyásoló tényezőként. Mint mondta,

szerinte az USA és Kína alakítja majd a megállapodásokat a jövőben.

Meglátása szerint két iskolapélda áll rendelkezésünkre: az egyik azt vallja, hogy versenyezzünk, kereskedjünk, próbáljuk magunkat megerősíteni, amíg a másik a védekezés, a bezárkózás pártján áll, így azt vallja, az is szép eredmény, ha megőrizzük, amink van.

Elmondása szerint olyan harcokat vívnak az Európai Unióval, amelyek nem segítik az ország fejlődését. Orbán úgy látja, két nagy vita esedékes a közeljövőben, az egyik pedig arról fog szólni, hogy a bizonyos értelemben már „összeszűkített”, de fontos kérdésekben még fennálló egyhangú döntéshozatalt fenntartsák vagy térjenek át a többségi döntéshozatalra.

Közölte: szerinte a világ szétesőben van,

az EU vége pedig a megszűnés lehet,

a szétcsúszás jeleit egyre többször tapasztalják.

Orbánék véleménye ellenére az EU jelenleg él és virul.

A kormány haragját ugyanakkor táplálhatja az is, hogy

még mindig nem érkeztek meg a brüsszeli források,

bár ez annak köszönhető, hogy Orbánéknak sehogy sem sikerül teljesíteniük a közösség kéréseit például az igazságügyi reformok kapcsán. Sőt az Európai Bizottság nemrég újabb kérdésekkel fordult a kormányhoz, és ha sokáig húzzák a válaszadást, akkor idén nem látunk már egy centet sem az uniós pénzekből.

Bár világosan látszik, hogy Orbán tovább távolodna az EU-tól, ezzel nem mindenki ért egyet. A minap Dobrev Klára például arról beszélt, hogy a Európai Egyesült Államokban egy erős Magyarországnak kellene képviselnie minket, szociáldemokrata árnyékkormányuk pedig ezek dolgozik.

(MTI/Index/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Ez súlyos: Durván bepörgött Varga Judit – a bukott miniszter terrorizmussal vádolja Brüsszelt (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2023/11/05/ujhelyi-istvan-leleplezte-orbanek-egyik-meretes-fullenteset

Valódi Hírek