Nagy bajba kerülhet a miniszterelnök: Súlyos lépésre készül az EU az Orbán-rezsim ellen

Ezt alaposan elszúrták Orbánék.

November végén újabb plenáris vitát tarthat az Európai Parlament (EP) a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról – írta a Népszava. Emlékeztettek, a testület legutóbb idén májusban vitázott Magyarországról, majd egy állásfoglalást adott ki, amelyben megkérdőjelezte, hogy az Orbán-kormány hitelesen tudná betölteni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A mostani újabb vitát a Szocialisták és Demokraták frakciója kezdeményezte, mert úgy gondolják,

az EP-nek ismét állást kell foglalnia a pénzek visszatartása érdekében.

Mindezért a baloldali frakciók jelezték: hamarosan tárgyalásokat kezdeményeznek az EP többi demokratikus politikai csoportjával, hogy megszerezzék egyetértésüket a tanácskozások elindításához.

„A magyar kormány semmit sem tett a demokrácia és a jogállamiság helyreállításáért.

Folyamatosan nyomást kell gyakorolnunk az Európai Bizottságra, hogy az uniós források ne kerüljenek Orbán kezébe, aki csak visszaélne velük.

Biztosítani fogjuk, hogy az Európa-barát politikai csoportok többsége támogasson bennünket abban, hogy az elkövetkező hetekben plenáris vitát tartsunk erről a kérdésről”

– közölte Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő.

Az EP két szakbizottsága kedden hallgatta meg az Európai Bizottság illetékes tagjait a Magyarországnak szánt, de jelenleg befagyasztott források ügyében. A döntéshozók leszögezték: az Orbán-kormány még nem hozta meg a pénzügyi források felszabadításához szükséges intézkedéseket, így

a brüsszeli testület egyelőre nem kezdi meg a pénzek folyósítását.

Valódi Hírek