Dobrev Klára bejelentette: Az Európai Ügyészséghez csatlakozás elsők között valósulhat meg kormányváltás után

Az árnyék-miniszterelnök és Molnár Csaba és Rónai Sándor társaságában ismertette a külpolitikai programját.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Rónai Sándor árnyék-külügyminiszter csütörtökön Kőbányán ismertette az árnyékkormány külpolitikai programját.

Dobrev Klára kifejtette: feladatuk, hogy ellenálljanak a fideszes propagandának, valamint hogy fenntartsák a reményt és hitet, hogy európai magyarok vagyunk. Hangsúlyozta, szociáldemokrataként erre készen állnak.

Mint kiemelte: amit Orbán Viktor képvisel, az a HUXIT. Szerinte ez már vészesen közel van, hiszen nem jönnek az uniós források, nem kapnak a kutatóink, a diákok európai ösztöndíjakat a kormány miatt.

Az árnyék-miniszterelnök rámutatott: barátainknak és szövetségeseinknek meg kell mutatni, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és kormányával. Rónai Sándor vezetésével az árnyékkormány gyűjti a szövetségeseket, mutatják az alternatívát, amelynek kormányzásával egy erősebb Magyarországot teremthetnének – részletezte.

Mint mondta, hisznek az erős Európában, amely képes megvédeni az állampolgárokat, képes megvédeni a jelent és a jövőt a klímakatasztrófával szemben, képes védelmet nyújtani a multinacionális globális tőke túlkapásaival és egyenlőtlenségekkel szemben.

Dobrev Klára az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatóján.

Tisztességes bérekre, nyugdíjakra, családtámogatásra van szükség, ezeket pedig európai szabályokkal kell garantálni – emelte ki Dobrev Klára hozzátéve: szociáldemokrata árnyékkormányuk azon dolgozik, hogy az Európai Egyesült Államok és ebben egy erős Magyarország képviseljen minket.

Mint fogalmazott: hazánkban biztosítani kell, hogy az Európa-párti többség megmaradjon, Európában azon kell dolgozni, hogy minél erősebb és egységesebb közösség jöjjön létre, az erő és az egység pedig a NATO-nál is elengedhetetlen.

Emellett még egy fontos feladatot kiemelt: bárhogy is alakul Európa jövője, egyedül egy szociáldemokrata kormány tudná biztosítani, hogy a magyarok mindig Európa szívében legyenek. Erre vágytunk egész történelmünkben, Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk és ennek megfelelően dolgoznak a szociáldemokraták – fogalmazott az árnyék-miniszterelnök.

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter rámutatott: Magyarországon tartósan magas a támogatottsága az EU-s tagságnak a kormányzat nagy mennyiségű, EU-ellenes kormányzati propaganda ellenére.

Mint mondta, Orbán vágya nem az európai Magyarország volt, hanem a leválthatatlanság, a hatalommal szerzett pénz, amelyből még több hatalma származik időről időre.

Ennek eredményeként nem a magyarok tettek két lépést előre, hanem egy szűk milliárdos elit: ők gazdagodtak, az ország pedig lemaradt mögöttük. Nem lett versenyképes magyar gazdaság, jó oktatás és egészségügy, jó megélhetést biztosító bér és nyugdíj – sorolta Molnár.

Molnár Csaba az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatóján.

Kifejtette: Orbán a pénzt teszi zsebre, őt pedig a keleti diktátorok. Ez történt az elmúlt 13 évben.

„Orbán Viktor lett az európai politika körömgombája.

(…) Olyan kis pimasz, vakaróznivaló, mindig itt van velünk, mindenki hallott róla, sok gondot okoz, de nem nagyon beszélünk róla. Olyan feszengést okoz, olyan kínosan mosolygunk, amikor szóba kerül”

– fogalmazott az árnyékkormány politikusa rámutatva, hogy a miniszterelnök ebben nem tud megváltozni, és a helyzet sem változik, amíg Orbán marad.

Mint mondta, a miniszterelnök az EU-ellenes szövege ellenére a cipőjét sem tudja megkötni a közösség nélkül. Két lehetőség maradt: el kell tüntetni az Orbán-rendszert, vagy Navracsics Tibor a továbbiakban is bejelenti majd kéthetente, hogy érkeznek az uniós pénzek, bár pontosan tudjuk: nem fognak megérkezni – mondta Molnár Csaba.

Hangsúlyozta: nem várhatunk arra, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya szerint:

  • helyre kell állítani a magyar demokráciát és jogállamiságot. Ez elemi magyar érdek.
  • Független demokratikus intézmények kellenek, amelyek képviselik és védik az állampolgárokat a hatalommal szemben.
  • Független és szabad sajtóra van szükség.
  • Átláthatóvá kell tenni az EU-s és a hazai költségvetési források felhasználását.
  • Vissza kell térni a régi szigorú összeférhetetlenségi szabályokhoz, amelyeket az Orbán-kormány eltörölt.
  • Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez.

Emellett az árnyékkormány megszerezné az EU testületeinek támogatását ahhoz, hogy azokat, akik az elmúlt 13 évben

csalással nyertek uniós pályázatokat, a jövőben az uniós és hazai pályázatokból kizárják.

Az árnyékkormány szerint továbbá:

  • helyre kell állítani a schengeni határokat. Tényleg meg kell védeni a külső határokat, de tettekkel és nem szavakkal – jegyezte meg Molnár.
  • Erősíteni kell a magyar emberek európai identitását, így például május 9-ét, az Európai Unió születésnapját állami ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítanák.

Mint mondta, az iskolai tananyagban is szerepeltetnék a valóságot az EU-ról, Brüsszelben pedig megmutatnák, hogy létezik Európa-párti magyar politika. Szociáldemokrataként olyan Európát akarnak, amely nemcsak szabad utazást, jó iskolákat, külföldi tanulás és dolgozás lehetőségét adja, hanem azt is biztosítja, hogy európaiként élhessünk Magyarországon. Ezt várják az Európai Egyesült Államoktól – részletezte Molnár Csaba.

Hozzátette: az Európai Egyesült Államok létrejötte nem kérdés, ám az, hogy ennek Magyarország a részese lesz-e, még kérdéses. Ha részese akar lenni, nincs bonyolult dolga: Dobrev Klárát kell, hogy válassza – mutatott rá az árnyékkormány kancelláriaminisztere.

Dobrev Klára, Molnár Csaba és Arató Gergely az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatóján

Rónai Sándor árnyék-külügyminiszter kiemelte: Magyarország nem találja helyét a felgyorsult, globalizált világban. Az Orbán-kormány elhitetné az emberekkel, hogy hazánk 2023-ban sikeres, nagy tekintéllyel bíró, jelentős befolyással rendelkező állam. Sőt állításuk szerint ez jár is nekünk, Orbán pedig úgy tekint magára, mint aki hősiesen védelmezi Európát – részletezte a Demokratikus Koalíció politikusa.

Rónai Sándor az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatóján.

Mint mondta, a valóságban hazánk nemzetközi tekintélye 2023-ban mélypontra került, manapság az Európai Bizottság már nem hiszi el Orbán vagy külügyminisztere, Szijjártó Péter szavát. Ráadásul a NATO bizalma is megcsappant a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin kapcsolata miatt. Orbán tetteit azzal magyarázza, hogy ez a magyar érdek – fogalmazott Rónai, majd hozzátette: Magyarországnak jelenleg az az érdeke, hogy megmaradjon az EU és a NATO teljes jogú, megbízható szövetségeseként.

Az árnyék-külügyminiszter hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején jól választott az ország barátokat, ő maga is Washingtonba, Brüsszelbe, Londonba, Berlinbe jár Azerbajdzsán vagy a Türk Tanács helyett.

Orbán a jelenre koncentrál: most akar lopni, most akar hasznot húzni a Putyinnal és egyéb közel-keleti diktátorokkal kötött barátságából, emellett pedig ujjal mutogat az EU-ra, hogy saját kudarcait leplezze a növekvő szegénység és az Európa-rekorder infláció miatt – mondta Rónai Sándor.

Az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatója.

Mint fogalmazott: Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk, és erről szól az árnyékkormány külpolitikai programja. Szociáldemokrataként úgy vélik, Magyarország csak akkor lehet tényező a világpolitika színpadán, ha az EU és a NATO megbecsült tagja marad. Ennek érdekében:

  • Erősítenék tagságukat az EU-ban és a NATO-ban.
  • Helyreállítanák a hazánk iránti bizalmat a szövetségesek szemében.
  • Támogatnák a közös európai hadsereg felállítását és a GDP évi 2 százalékának katonai célokra fordítását.
  • Az árnyékkormány támogatná a külföldön élő magyarsággal való politikai, gazdasági és kulturális együttműködést.
  • Támogatnák a határon túli magyar kisebbségek nyelvhasználatát.
  • Biztosítanák az azonos lehetőséget minden külföldön élő magyar állampolgárnak a magyarországi demokratikus választásokon való részvételre.
  • Bővítenék a konzuli szolgálatok számát, hogy az Európában élő és dolgozó magyarok több helyen és könnyebben leadhassák szavazatukat, emellett pedig lehetőséget biztosítanának nekik a levélben való szavazásra.
  • Támogatnák Szerbia és Ukrajna uniós tagságát.
  • Támogatnák, hogy Magyarország és az EU olyan gazdasági megállapodásokat kössön az Európai Unión kívüli országokkal, amelyekben szilárd, emberjogi szempontokat is figyelembe vesznek.
  • Támogatnák, hogy az EU globális szankciós mechanizmusának alkalmazása az emberi jogok után kiterjedjen a korrupciós esetekre is, vagy a közösség hozzon létre egy külön korrupciós szankciós mechanizmust.
  • Támogatnák a nők jogainak védelmét elősegítő Isztambuli Egyezményt, amelyet a magyar kormány jelenleg gátol. Ezt egy szociáldemokrata kormány azonnal elfogadná.

Az árnyékkormány a kormányváltást követően továbbá ezekre készül:

  • a külgazdasági és külügyminisztériumot kettéválasztanák.
  • Megszüntetnék a diplomácia irányításához nem tartozó, szervezetidegen részlegeket, mint például a Paks II. beruházásért felelős főosztályt.
  • Átalakítanák a külügyminisztérium teljes intézményi struktúráját, hogy az a jövőben egy EU- és NATO-fókuszú diplomáciai működésre legyen alkalmas.

Mint mondta, a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata árnyékkormány készen áll arra, hogy kormányváltás után visszavezesse a magyarokat oda, ahol történelmi helyük van.

Molnár Csaba, Dobrev Klára és Rónai Sándor az árnyékkormány külpolitikai programjának bemutatóján

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek