Kiadta a riasztást a neves tudós: Rácsaptak a pánikgombra Orbánék, a magyarok között kutatják az ellenségeket

A hatalomnak korlátozni kell az „egyén parttalan szabadságvágyát”.

Nagyon úgy fest, Orbán Viktor és kormánya ismét óriási akcióra készül. A miniszterelnök a legutóbbi közrádiós interjújában arról értekezett, hogy elgondolása szerint az emberek megítélése a migrációról azon az alapon különbözik, hogy kinek nincs és kinek van gyereke.

A Népszava beszámolójában emlékeztetett a 2006-os választási kampányra, amikor Mikola István fideszes politikus, az első Orbán-kormány minisztere azt közölte:

a hatalomnak korlátozni kell az „egyén parttalan szabadságvágyát”.

Mikola azzal vádolta meg politikai ellenfeleit, hogy ennek a „parttalan szabadságvágynak” a kibontakozását segítik, ugyanis – állította – nekik nem közösségek, hanem „szinglikből összeálló hordák” kellenek.

„Amíg a gyermektelenek személyes ügyként gondolnak a migrációra, azt mérlegelve, hogy ők maguk szeretnének-e olyan országban élni, ahol migránsok is vannak, addig a szülők azon gondolkodnak, hogy milyen országot hagynak a gyerekeikre és az unokáikra (ők nyilvánvalóan nem kérnek a migránsokból)”

– fejtegette Orbán legutóbbi állami rádiós interjújában, hangoztatva, „a Fidesz elutasítja a migrációt”, a baloldal és a Jobbik viszont „migrációpárti”.

Jelezték, ezzel a kormányfő egy újabb fideszes politikai hadjáratot készíthet elő,

amelynek kiszemelt célpontjai ezúttal a gyermektelenek lesznek.

Sik Endre szociológus szerint jogos az aggodalom. Elmondta, szerinte egyértelmű, hogy a Fidesz sokadszorra is megnyomja majd a morális pánikgombot. A kormánypártban pedig most azt vizsgálják, hogy ez a kampány mire épüljön fel – tette hozzá.

„Szerveződik a következő »nemzeti konzultáció«, amelynek kérdéseit a Fidesz úgy állítja össze, ahogyan a salátatörvényeket szokta. Mindent kipróbálnak, amiről úgy gondolják, hogy arra vevő lehet a régóta, finom technikákkal manipulált tömeg”

– mutatott rá Sik Endre, hozzátéve: nem céljuk, hogy mindenkit meggyőzzenek. Annyi szavazóra van szükségük, amennyi ahhoz szükséges, hogy az általuk kialakított választási rendszerben biztosan meglegyen a parlamenti kétharmad – jegyezte meg.

A szakember szerint ebbe a stratégiába „jól” illeszkedik egy olyan téma erőltetése, amely

a gyermektelenekkel szembeni hangulatkeltés mellett a gyermekekre fókuszál.

„A Fidesz által hirdetett »normális családmodell«, amelynek koncepciójához természetszerűleg a gyerek is szorosan hozzátartozik, széles körben elfogadott a magyar társadalomban. A régi népi gondolkodásban a gyereket családnak nevezték. A Fidesz családpolitikai intézkedései szinte kizárólag a gyerekszám növelésére szolgálnak,

ebbe a logikába is belefér a gyermektelenek elleni fellépés.

Végül, de nem utolsósorban, nagyon jól illeszkedne egy ilyen kampány azokhoz az Orbán-beszédekhez, amelyek arról szólnak, hogy a Magyarországot fenyegető »progresszív-liberális fertőzés« individualizációt hoz magával, az individualizáció pedig szétrombolja a közösségeket, végső soron a hazát”

– mondta a szociológus.

Hangsúlyozta: a Fidesz ezzel a rombolással állítja szembe a közösségek erejét. Sik Endre úgy látja, a közösségeknek a család, a gyermek köré kell szerveződniük, mindezek az elemek pedig egy irányba mutatnak, és Orbán Viktorék fel is fogják használni ezeket saját céljaikra. A szociológus kiemelte, a megoldás nem az, hogy büntetik azokat, akiknek nincs gyerekük, hanem az, ha az egészségügy és az oktatás színvonalának emelésével az állam hozzájárul ahhoz, hogy minél több gyerek megszülessen és felnőjön Magyarországon.

Kapcsolódó:

Mi a fene történik? Itt az új kormányhatározat, ismét célba vették a családokat Orbánék

https://nyugatifeny.hu/2023/11/14/kocsis-mateek-bejelentettek-retteghet-mindenki-bortonbe-fogjak-zarni-ezeket-az-embereket

Valódi Hírek