Mi folyik itt? Egy éve nem várt fordulatra készül az Orbán-kormány

Vajon mi sül ki ebből?

„Történelmi jelentőségű” ülésre érkezett meghívó Tordai Bencéhez – derült ki Jávor Benedek hétfői Facebook-posztjából.

A Párbeszéd–ZÖLDEK politikusa arról írt a közösségi oldalán, hogy legalább fél évtizede nem hívták össze az Országgyűlés Magyar-Észak-Európai Országok Baráti Tagozatának ülését. Ám a jelek szerint hamarosan sor kerül a megbeszélésre, legalábbis erről árulkodik a meghívó, amelyből kiderült, hogy az ülés díszvendégei között vannak Dánia, Finnország, Norvégia, valamint Svédország budapesti nagykövetei is.

Jávor emlékeztetett:

„Nehéz lenne nem egyből arra gondolni, hogy »továbbá Svédország« NATO-csatlakozásának ügye lehet a kiváltó ok”.

Mint korábban írtuk, a magyar kormány régóta halogatja az északi ország NATO-csatlakozásának ratifikációját. A fideszes politikusokat többek között az is zavarja, hogy Svédországban megkérdőjelezték a hazai jogállamiság helyzetét.

Bár Orbán Viktorék korábban többször hangoztatták, hogy nem hazánk lesz az utolsó a ratifikálási folyamatban, ez mégis így alakult, hiszen pár hete Törökországban is a parlament elé terjesztették a skandináv ország csatlakozását.

„A meghívottak listájából már kirajzolódik az állampárt várható narratívája is: bár Svédország »nem érdemli meg« a magyar támogatást, de tekintettel kell lenni az egész térségre, a skandináv országok közös biztonsági érdekeire, és ezért a kormánypárti többség

majd nagy kegyesen megszavazza a svéd belépés ratifikációját”

– fogalmazott Jávor, aki szerint a Fidesz kísérletet tesz arra, hogy az eddigi „diplomáciai bakiparádéból és egymásra mutogatásból” valahogy kijöjjön.

A meghívóból kiderült, hogy az ülés december 11-én kezdődik, így másnap, kedden 10:30 körül szavazhatnak arról, hogy az Országgyűlés támogatja-e a svéd NATO-csatlakozást.

„Ha ez így lesz, akkor 1 év és 4 hónap után végre véget érhet ez a semmire se jó, szégyenteljes kutyakomédia, amit a Fidesz előadott – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy rámutassunk: az Orbán-kormány dilettáns és átlátszóan hazug külpolitikát folytat, amit semmilyen kommunikációs ügyeskedés nem tud elfedni”

– zárta posztját Jávor Benedek.

(Jávor Benedek/Facebook)

Valódi Hírek