Tessék? Érkezik a novemberi nyugdíjemelés, de van egy hatalmas bökkenő

A jelek szerint ennek nem mindenki örülhet.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a minap a kormányinfón emlékeztetett, hogy pénteken érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés, amelynek mértéke 3,5 százalékpont, ez pedig egy átlagos 210 ezer forintos juttatás esetén évi 85 ezer forint pluszt jelent.

Ugyanakkor már korábban is napvilágot láttak olyan számítások, amelyek szerint az Orbán-kormány valamit rosszul kalkulált, nem jól becsülhette meg az idei infláció mértékét.

Mindenesetre az utalás a nap folyamán megtörténik, akik pedig postai úton kérik a nyugdíjakat, azokhoz az általános szabályok szerint 12 munkanapon belül megérkezik az összeg.

A 24.hu azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindenki örülhet a nyugdíjemelésnek, ugyanis a rendelet szerint ez

csak azoknak jár, akiknek a nyugdíját legkésőbb tavaly állapították meg

(ők mellesleg már januárban is észlelhették az emelést).

Eszerint akinek a nyugdíját 2023-ban állapították meg, azoknak nem jár a januárig visszamenőleges emelés, ők ezzel csak következő év januárjától számolhatnak.

Ugyanakkor vannak kivételek a szabály alól, például ha a 2023-as évre meghatározott nyugdíjat újraszámítás nélkül folyósítják a továbbiakban is, mert ebben az esetben az emelt összeget kell utalnia a nyugdíjintézetnek.

Emellett akkor is emelni kell a megállapított összegen, ha a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot, valamint a bányászok egészségkárosodási járadékát a 2023-as időponttól, a kedvezményre jogosító körülmény megszűnése után állapítják meg, hiszen ebben az esetben szintén az emelt összeget kell utalni.

Továbbá emelni kell a 2023. január 1-jétől megállapított özvegyi ellátást, ha az elhunyt 2022. december 31-ig nyugdíjra volt jogosult.

Hivatalból emelni kell többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, valamint az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, és a szolgálati járandóságot is, amennyiben ezekre a rendelet szerint már járt a januári emelés.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/06/david-ferenc-nyolcvanezres-alom

Valódi Hírek