Most jelentették be: Pintérék lecsapnak az interneten, nincs menekvés (+videó)

Megérkeztek a kormány legújabb döntései.

Csütörtök ebédidőben jelentette be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a kormány legújabb döntéseit.

A kancelláriaminiszter megosztotta: napokon belül érkeznek a KSH októberi inflációs adatai – reményeik szerint sikerült elérniük a 10 százalék körüli eredményt.

Továbbá közölte, hogy az OECD tanulmánya szerint hazánkban nőttek leginkább a reálbérek 2023. második negyedévében. Hozzátette, információik szerint közel járnak a megállapodáshoz a dolgozók és a munkaadók, így minimálbér-emelés, valamint a garantált bérminimum emelésére is van esély 2024 elejéig.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az EU-bővítéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a magyar kormány álláspontja szerint a jelenlegi tárgyalásokat véghez kell vinni. Mint mondta, elítélik az orosz agressziót, támogatják Ukrajnát, ugyanakkor véleményük szerint a szomszédos ország nem teljesíti az uniós tagsághoz szükséges feltételeket. Megjegyezte, olyan megoldás kell Ukrajna támogatására, amely nem vezet közös hitelfelvételhez.

A tervezett nemzeti konzultációhoz hozzáfűzte: ez lehetőség a magyar állampolgároknak a véleménynyilvánításra például Ukrajna támogatásával, uniós tagságával, vagy a fegyverszállításokkal kapcsolatban.

Gulyás úgy fogalmazott: a migránsok egyre agresszívabban lépnek fel a határon, így az idegenrendészeti törvény szigorításáról is döntöttek. Ebben meghatározzák, hogy milyen jogcímeken lehet hazánkban tartózkodni – minden jogcím meghatározott időre szól, automatikus meghosszabbításra pedig nincs lehetőség.

Mint mondta, a vendégmunkások maximális létszámát úgy határozzák meg, hogy

nem lehetnek többen az országban, mint amennyi betöltetlen álláshely van.

Amennyiben pedig nincs az adott pozícióra magyar munkavállaló, akkor lehet a kvótán belül vendégmunkást alkalmazni – magyarázta.

A miniszter megosztotta: a digitális állampolgársággal kapcsolatos előterjesztést elfogadták. Ennek célja, hogy az ügyintézés, az igazolvány, valamint az elektronikus aláírás mobiltelefonon is elérhető legyen. A későbbiekben a magyar állampolgárok a közüzemi számlákat ilyen módon is fizethetik – tájékoztatott Gulyás.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy pénteken érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés – a kiegészítés 3,5 százalékpontot jelent, ez pedig egy átlagos 210 ezer forintos juttatás esetén évi 85 ezer forint pluszt jelent.

Közölte, hogy

elindult a kibernyomozói hálózat,

mert a bűnözők egy része átköltözött az online platformokra, a módszereik pedig egyre kifinomultabbak. Ennek felállítását Pintér Sándor rendelte el: elképzelése szerint ez egy 300 fős országos hálózat lesz, sőt a szervezetfejlesztést már végrehajtották – ismertette a kormányszóvivő.

Megjegyezte, hogy ennek nyomán október elején létrejött a kibernyomozói hálózat az Országos Rendőr-főkapitányság keretein belül 293 fővel. Emellett a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál 15 fős szervezetfejlesztést hajtottak végre – tájékoztatott.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek