Kritikus a helyzet: Hiába hajlongott Putyin előtt Orbán, napokon belül beüthet a krach

Erre nem számított Orbán.

Megírtuk, hogy a bolgár kormány egy 10,2 eurós megawattóránkénti büntetőadót vetne ki a rajtuk keresztül szállított orosz gázra. Az energetikai szakértő szerint a bolgárok által kivetett tranzitdíjat az oroszoknak ki kell fizetniük, különben leáll a szállítás.

Balogh József jelezte, az új helyzetben a magyar kormánynak is másképp kell kalkulálnia, például figyelembe kell vennie, hogy versenyképes lett a Görögország felől érkező folyékony gáz (LNG). Azt mondta, Orbán Viktor hiába rázott kezet pekingi látogatása során Vlagyimir Putyinnal,

akár napokon belül ellehetetlenülhet az orosz gázbehozatal.

Mivel a magyar gázimport jelentős részét kitevő orosz gáztranzit már csak Bulgárián keresztül lehetséges, a helyzet kritikus problémákat okozhat a hazai gázellátásban – hívta fel a figyelmet a szakember.

Arról, hogy Hernádi Zsolt kijelentette, a bolgárok döntése következtében 30 százalékkal emelkedik a gáz ára, Balogh József elmondta:
ez a klasszikus esete annak, amikor olyan szól bele, akinek semmi köze hozzá, ugyanis

a Molnak nincs is szerződése ebbe az irányba,

a szerződés az MVM-nél van, de ez valahogy senkinek nem tűnt fel.

„A 30 százalékot úgy számolták ki, hogy mikor ezt bejelentették a bolgárok, akkor a gáz ára megawattóránként körülbelül 30 euró volt. Ez a 20 Leva körülbelül 10 Euro, tehát ez valóban 30%-os emelkedés lett volna. Ma már nem így van, mert a gáz ára felment 40-50 euróra a gázai események miatt, de ez még így is egy nagyon komoly, durva lépés”

– ismertette a szakértő, aki hozzátette, az orosz-magyar szerződés 30 évre titkosítva van.

„Ennyit az átláthatóságról Magyarországon.

Én úgy tudom, hogy az átadási pont az a szerb-magyar határ, és a nemzetközi energiakereskedelmi sztenderd az, hogy az átadási pontig a szállítónak kell viselnie minden költséget, és utána veszi át a vevő, azaz az MVM”

– jegyezte meg.

Balogh József arra hívta fel a figyelmet, hogy rosszabb dolgok is bekövetkezhetnek annál, mint hogy a Gazprom árat emel. A bolgárok elkezdték kiszámlázni ezt a húsz levát. Ezzel az a baj, hogy aki ezt nem fizeti be, annak első lépésben lehívják a bankgaranciáját, második lépésben pedig azt mondják neki, hogy „ne haragudj, a te menetrendedet többet már nem fogadom el” – mondta.

Kifejtette: a nemzetközi rendszerben úgynevezett menetrendezés van, amely azt jelenti, hogy mint eladó, „beadod öt egységre plusz, én, mint vevő beadom öt egységre mínusz, akkor a menetrend összértéke nulla, és a rendszerirányító átengedi, mert azt mondja, hogy ez egy kiegyenlített menetrend”. De a rendszer most azt fogja mondani, hogy amit az orosz beadott, azt automatikusan csökkenti nullára, míg ki nem fizeti a tartozását.

„Ez egy kőkemény helyzet lesz, ráadásul napokon belül, mert a számlákat a hétvégén a bolgárok kiküldték”

– mondta Balogh József, aki figyelmeztetett: legrosszabb esetben még az is megtörténhet, hogy

megszűnik az orosz oldalról a gázszállítás Magyarország felé.

(szeretlekmagyarország.hu nyomán)

Valódi Hírek