Feltámadt a vihar Orbánék újabb adóemelése után: Hatalmas tiltakozásba kezdtek a benzinkutasok

Petíciót indítottak.

Januártól a jövedéki adóemelés 41 forinttal fogja növelni a benzin és a gázolaj árát – jelentette be Hernádi Zsolt az ATV-ben. A szakértők ara hívták fel a figyelmet, hogy bár az EU előírásai okán valóban emelnie kell a kormánynak, azonban az emelés mértéke lehetne kisebb is. A Spirit FM Több-Kevesebb című gazdasági műsorából kiderült, a jövedéki adó emelése miatt

leginkább a kisebb vidéki benzinkutak kerülnek szorult helyzetbe, nem a fogyasztók.

A profitadó, pontosabban az árbevétel alapú adó különösen azokat a kisebb benzinkutakat fogja érinteni, amelyek idáig olcsóbban tudtak üzemanyagot adni a lakosságnak – mutatott rá Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Hozzátette: ezzel az a probléma, hogy sok településen, falvakban, ahol a kisebb benzinkutakon kívül nincsen más tankolási lehetőség, ezek a vállalkozások

nem fogják tudni beépíteni az új adónemet az áraikba.

Akik pedig eddig olcsóbbak voltak a multiknál, azok most áremelésre kényszerülnek. A szakember számításai szerint ez a vidéki lakosság számára 32 milliárd forintot jelent, amelyet adó formájában be kell fizetni a költségvetésbe.

„Értetlenül állunk az adóemelés előtt”

– mondta a szövetség elnöke, hozzátéve: nincs alternatíva, be kell építeni ezt is az árazásba, mert nem tudják kitermelni a költségeket.

Közölte: petíciót indítanak Orbán Viktornak címezve, hogy a kormány vegye fontolóra a döntést, mert – fogalmazott – „nagyon súlyosan érinti a vidéki lakosságot és a mezőgazdászokat egyaránt”.

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=koiV9GYGpEo

Valódi Hírek