Túljárhatnak a terroristák eszén: Bravúros megoldással vethetnek véget a háborúnak Izraelben

Mutatjuk a részleteket.

Bunkerromboló bombákkal próbálja az izraeli légierő felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét – tudatta az izraeli katonai szóvivő.

Éjjel

az izraeli légierő bunkerromboló bombákat használt,

amelyek behatolnak a föld alá, hogy károsítsák a Hamász földalatti alagút-, bunker-, és lőszerraktár-rendszerét, amelyeket a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alá építettek – tájékoztatott az izraeli hadsereg.

Az izraeli légierő hírszerzési irányítással

hétfő reggel megölte a Hamász több magas rangú parancsnokát, köztük Dzsamál Muszát,

a terrorszervezet különleges biztonsági egységének főnökét – derült ki a közleményből.

Az utóbbi órákban a vadászgépek mintegy négyszázötven katonai célpontot támadtak, köztük katonai egységeket, megfigyelőállásokat, páncéltörő állásokat. A szárazföldi erők átvették az irányítást egy jelentős Hamász erődítmény fölött az övezet északi részén, amely megfigyelőállomásokat, kiképző komplexumokat és terrorista alagutakat tartalmazott – ismertették.

A haditengerészet a Földközi-tenger irányából lőtt páncéltörő rakétakilövőket és a terrorszervezet további célpontjait.

Heves tűzpárbaj volt Bét Hanúnban és Hán-Junisz külvárosában

– fűzték hozzá.

Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy Izrael két órára abbahagyta a tüzelést, hogy a palesztinok átjussanak a Gázai övezet északi, harcok sújtotta részéből a biztonságosabb déli részébe.

Egyúttal ismételten felszólították a palesztinokat, hogy vonuljanak délre – írták.

Az izraeli erők két részre osztották az övezetet, és

középen folyosót nyitottak a harcok elől menekülő palesztinok számára.

Becslések szerint a még mindig az északi részén élő több százezer gázai közül hétfőn sokan fognak útnak indulni dél felé. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fegyverrel igyekszik megakadályozni, hogy a civilek délre meneküljenek – olvasható a közleményben.

Jordánia légiereje vasárnap éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a Gáza övezetben működő jordániai tábori kórháznak – tájékoztattak.

„Kötelességünk segíteni a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett”

– tudatta II. Abdalláh jordániai király az X-en.

Emellett egy magas rangú izraeli tisztviselő közölte, hogy a jordániai segélyszállítmányok izraeli egyeztetéssel és jóváhagyással érkeztek az övezetbe.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este beszélt a vöröskereszt elnökével, Miriana Spolirikkal, és sürgette, hogy a vöröskereszt követelje az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását – ahogy azt a nemzetközi jog megköveteli – közölték.

Netanjahu azért is síkra szállt, hogy a vöröskereszt tartsa fenn azon jogát, miszerint haladéktalanul meglátogathassa az összes elrabolt izraelit biztonságuk és egészségük biztosítása érdekében – tették hozzá.

Vasárnap este heves rakétatűz érte a Gáza övezetből Izrael középső és déli részének városait, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer rakétái elhárítottak. A rakéták kilövése után Izraelben megszólalnak a légiriadó szirénái, és

az emberek az óvóhelyekre menekülnek

– fogalmaztak.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy

Ohio osztályú atomtengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre.

A háború kezdete óta az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót küldött a régióba, a Gerald Fordot és a Dwight Eisenhowert – zárták a közleményt.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(MTI)