A DK kulcsfontosságú kérdéssel egészítené ki a nemzeti konzultációt (+videó)

Egy elengedhetetlen, gazdasággal kapcsolatos témát hiányolnak.

Három gazdasági témájú kérdés, köztük a rezsicsökkentés is benne lesz a várhatóan novemberben induló nemzeti konzultációba – részletezte a minap az ATV Híradó.

A kormány szóvivője, Szentkirályi Alexandra nemrég azt fejtegette, hogy Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlésén fáradozik, rá akarja kényszeríteni a saját akaratát Magyarországra, így nemzeti konzultációt indítanak.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az Európai Bizottság csupán ajánlásokat fogalmazhat meg.

A Demokratikus Koalíció ugyanakkor hiányolja az Európa-rekorder inflációval kapcsolatos felvetéseket

a kérdések közül. Több javaslattal lépnének fel, hogy a magyar háztartások olcsóbban jussanak hozzá az áramhoz és a gázhoz.

Dávid Ferenc gazdasági árnyékminiszter úgy fogalmazott:

„Nem egy nemzeti konzultáció időhúzó és szerintem fölösleges és drága kérdéskomplexumát kellene rázúdítani a magyar lakosságra, hanem alakítani kellene a beszerzési árakon, lefele,

az államnak kevesebb hasznot kellene húzni ebből,

és az általános forgalmi adó szintjét csökkenteni kéne”.

Megjegyezte, leginkább az infláció témáját hiányolja a nemzeti konzultációból, mivel a hazai pénzromlás továbbra is Európa-rekorder.

Magyarországon idén, szeptemberig bezárólag 1105 milliárd forintot tettek ki a rezsivédelem költségei. Orbánék a GDP-arányos hiánycélt 5,2 százalékra módosították, de az értéket 2024-től 3 százalék alatt kell majd tartani, különben túlzott mértékű hiányeljárás indulhat az ország ellen.

Ezzel kapcsolatban Bod Péter Ákos közgazdász kifejtette: először csak figyelmeztetés, később akár forráselvonás is felmerülhet, így nagyon komolyan kell venni a 3 százalékot.

Valódi Hírek