Óriási botrány lett a kormány lépéséből, sorra tiltakoznak a népszerű magyar írók a hirtelen jött döntés ellen

Hatalmas a felháborodás.

Írók sora áll ki a Szépírók Társasága mellett, miután a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül megszünteti a szervezet támogatását – írta meg az Index. A döntést indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül közölték a szervezettel.

„Az NKA számtalan döntése felháborodást keltett immáron a konzervatív értékeket vallók körében is. Ez is közéjük tartozik. Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki azt gondolná, hogy jó egy hasznosan és felelősen működő szervezetet ellehetetleníteni.”

– nyilatkozta a József Attila-díjas Háy János író, aki szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapokon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Petőcz András is a felháborodásának adott hangot. Megfogalmazása szerint

„a Szépírók Társasága az egyik legtekintélyesebb szervezet, amelyben Nobel-díj-jelöltek (Nádas Péter, Krasznahorkai László), valamint Kossuth- és Babérkoszorú díjasok (például: Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál) sora tag. Ezeknek a meghatározó jelentőségű íróknak ad hátteret, megnyilvánulási lehetőséget a társaság.

Hangsúlyozom, adófizetői pénzről van szó, tehát nincs joga az NKA kuratóriumának politikai alapon különbséget tenni, hiszen egy demokratikus, európai országban csak a minőség számíthat ilyen esetben. A minőség pedig a Szépírók Társasága esetében nem kérdés, a legmagasabb irodalmi minőséget képviseli ez az egyesület. A támogatás elmaradása szomorú és felháborító is, tovább növeli a feszültséget.”

A Szépírók Társasága az NKA döntését nehezen tudja máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és

nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként.

A jelenlegi helyzet közvetlenül veszélyezteti működésüket, ezért a szervezet az olvasókhoz fordult támogatásért, hogy átvészelhessék az előttük álló időszakot.

Valódi Hírek