Itt az újabb törvény: Kegyetlenül rávágja az ajtót a magyar lakosságra az Orbán-kormány

Újabb csapás az önkormányzatok önállóságára.

Újabb állami feladattól szabadulna meg az Orbán Viktor vezette kormány, legalábbis erről árulkodik az a törvénymódosító javaslat, amelyről a Népszava számolt be.

A Belügyminisztérium gyakorlatilag szabad kezet adna az eladósodott falvak és városok ki nem fizetett hitelezőinek.

A hitelezők adósságrendezési eljárást indíthatnának az önkormányzatokkal szemben, a tartozásaikkal nem boldoguló települések mellé pedig költségvetési biztost jelölnének ki, aki akár a falvak vagy városok vagyonát is értékesíthetné az adósságok törlesztése érdekében.

Az adósságot nemcsak pénzzel, hanem az önkormányzati vagyontárgyak átadásával is ki lehet majd váltani,

az értékesíthető települési vagyon eladása pedig a pénzügyi gondnok joga lesz: neki két hónap áll rendelkezésére, hogy a becsérték alapján a lehető legmagasabb áron adjon túl az adósságrendezésbe bevonható vagyontárgyakon.

Az eljárás lezárultát követően az érintett önkormányzat pénzügyi felügyelet alatt marad még két évig, ez idő alatt jellemzően nem vehet részt fejlesztési pályázatokon, a település vezetői pedig nem lesznek jogosultak tiszteletdíjra és más személyi juttatásokra.

A települések adóssága tulajdonképpen állami adósság, a mostani változással viszont

az állam azt szeretné elérni, ne neki kelljen helytállnia az önkormányzati hitelekért.

Az önkormányzatok adósságának legfőbb oka egyébként maga az állam, hiszen mind a kormányzati elvonásokért, mind az önkormányzati szférát sújtó, az elmúlt 2021-es adatokkal összehasonlítva közel 60 százalékos inflációért az Orbán-kormány a felelős. Ez utóbbit a 2022-es választások előtti felelőtlen osztogatás idézte elő.

Valódi Hírek