Eltemették Sólyom László volt köztársasági elnököt

Nyugodjon békében!

Hosszú betegség után október 8-án meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Az egykori politikust szerdán temették el a Fiumei úti sírkertben – felesége mellé helyezték örök nyugalomra.

Sólyom László temetésére rengeteg ember érkezett, közöttük kormánypárti és ellenzéki politikusok. A szertartást Felföldi László pécsi megyés püspök celebrálta, többek között a köztársasági elnök önkéntesen vállalt munkáiról is beszélt – Sólyom László miután kiköltözött a Sándor-palotából, a Széll Kálmán téri melegedőben vállalt önkéntes feladatokat, például reggelit készített a hajléktalanoknak, ám munkáját teljes titok övezte.

Sólyom László végigjárta az El Caminót, pilótavizsgát tett idősebb korában, valamint lefordította magyarra az Andrea Riccardi szerkesztésében megjelent Ferenc pápa és az ő ideje című könyvet – osztotta meg a búcsúztatón Landi Balázs, a volt köztársasági elnök egykori tanítványa, titkárságvezetője.

Megjegyezte, hogy Sólyom már többször legyőzte a rákot, amely újra és újra kiújult nála. Az egykori politikus betegségét „szolidaritásráknak” nevezte.

Sólyom Lászlót az Országgyűlés 2005. június 7-én az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság harmadik elnökévé választotta. Jelölését a Védegylet javasolta, majd a Fidesz és az MDF is támogatta, megválasztására a harmadik fordulóban került sor, amikor már a kétharmados helyett az egyszerű többség is elegendő volt. Köztársasági elnöki beiktatási ünnepségét augusztus 5-én tartották a Sándor-palota Tükörtermében. Hivatalát 2010. augusztus 5-ig töltötte be.

Sólyom László volt köztársasági elnök búcsúztatása a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

(MTI)

Valódi Hírek