Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök

81 éves volt.

Hosszú betegség után meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap, tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel.

Sólyom „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a Landi Balázs által jegyzett közleményben.

Sólyom 1942. január 3-án született Pécsett. Anyja jó­módú iparos-kereskedő családból származott, anyai nagy­apjának fű­szer- és gyarmatáru-kereskedése volt.

Az ötve­nes években nagy szegény­ségben élt a Sólyom család. Nem készült jogásznak, végül Mádl Ferenc győzte meg arról, hogy ott a helye. 1966-ban pedig tanársegédi állást ajánlottak neki, amit elfogadott.

Dolgozott az Országgyűlési Könyvtárban, az ELTE jogi karán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán, 2002-ben az újonnan induló Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tanára volt. 1999 és 2000 között a Kölni Egyetemen is tanított.

1989. november 23-tól alkotmánybíró, kilenc évig az Alkotmánybí­róság elnöke volt.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság harmadik elnökévé választotta. Jelölését a Védegylet javasolta, majd a Fidesz és az MDF is támogatta, megválasztására a harmadik fordulóban került sor, amikor már a kétharmados helyett az egyszerű többség is elegendő volt.

Köztársasági elnöki beiktatási ünnepségét augusztus 5-én tartották

a Sándor-palota Tükörtermében, hivatalát 2010. augusztus 5-ig töltötte be.

>>EBBEN<< a cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan búcsúztak Sólyomtól a magyar politikusok.

Nyugdjon békében!

(Index nyomán)