Kulcsfontosságú bejelentést tett az izraeli hadsereg: Ettől végképp elszabadulhat a pokol

Fokozzák a készültséget.

Izrael tovább fokozza szárazföldi műveleteit. Az izraeli hadsereg szombaton jelentette be, hogy erői operatív offenzív tervek széles körének végrehajtására készülnek – írta a Reuters hírügynökség beszámolója alapján a Guardian.

Közölték: erőit Izrael az ország egész területén telepítették, és „jelentős szárazföldi műveletekre helyezve a hangsúlyt”

készül a következő szakaszokra.

Izrael közben elismerte: titkosszolgálati „hibákat” követett el, amikor nem tudta előre jelezni a Hamász múlt hétvégi támadásait.

„Ez az én hibám, és mindazok hibáit tükrözi, akik hírszerzési értékeléseket készítenek”

– mondta Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó egy sajtótájékoztatón az AFP tudosítása szerint.

„Valóban azt hittük, hogy a Hamász megtanulta a leckét 2021-ben, Izrael elleni utolsó nagy háborújával”

– tette hozzá Hanegbi.

Izrael visszautasította a Hamász terrorszervezettel folytatott fogolycserék körüli tárgyalásokat, mondván:

„Nincs mód tárgyalni egy olyan ellenséggel, akinek megesküdtünk, hogy eltöröljük.”

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet felszólította az izraeli hatóságokat, „mutassák meg emberségüket”. A szervezet szombaton kiadott közleményében elítélte a Gázai övezet izraeli bombázását.

„A legelemibb emberség megnyilvánulását követeljük”

– fogalmaztak.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és vészhelyzeti segélykoordinátora arra figyelmeztetett: a gázai humanitárius helyzet nagyon gyorsan tarthatatlanná válhat. Szombaton kiadott közleményében azt írta:

„Gázában családokat bombáztak, miközben zsúfolt, sérült utakon haladtak dél felé, egy evakuálási parancsot követően, amely miatt emberek százezrei tülekedtek a biztonságért, de nincs hova menniük.

Közel 2000 ember vesztette életét, és többen megsebesültek.

Nincs áram, nincs víz és nincs üzemanyag. Az élelmiszerkészletek veszélyesen kifogyóban vannak. A betegekkel zsúfolt kórházakból kifogy a gyógyszer…

Még a háborúknak is vannak szabályai, és ezeket a szabályokat mindenkor és minden félnek be kell tartani. Meg kell védeni a civileket és a polgári infrastruktúrát, beleértve a humanitárius dolgozókat és vagyontárgyakat.

A civilek számára lehetővé kell tenni, hogy biztonságosabb területekre távozzanak. És akár elköltöznek, akár maradnak, folyamatosan gondoskodni kell a kímélésükről.”

(Martin Griffiths/X)

Valódi Hírek