Kiakadt a népszerű magyar színész, miután Fidesz-barát igazgatót neveztek ki a fő esélyes helyett az Operettszínház élére

Rossz döntést hozhattak, amikor vezetőt választottak.

Mint írtuk, Kiss-B. Atilla lett a Budapesti Operettszínház vezetője, pedig a szavazáson indult három jelölt közül az utolsó helyezett lett a jegyzőkönyv alapján. A belső szavazáson 121-en voksoltak Szente Vajkra, aki mellesleg rengeteg támogatást kapott, mégsem kapta meg a színház vezetését a következő 5 évre.

Erről posztolt a minap Nagy Sándor színész, aki Szente érdemei mellett kifejtette: az intézmény és a látogatók is rengeteget veszítettek azzal, hogy nem „nagyrabecsült kollégája” kapta meg a vezetői posztot.

Azonban hiába a rengeteg támogatás, a minisztérium a kormánypárti közéleti szereplőkkel jó kapcsolatot ápoló Kiss-B. Atillát támogatta. Nagy Sándor a bejegyzését egy Hofi Géza idézettel zárta, miszerint:

” Az igazságból elveszett…az….i…”

Mellesleg a jelek szerint az intézmény rengeteg együttműködési lehetőségtől is elesett a döntés nyomán: többek között müncheni és a Tel-Avivban létrejövő turnék szervezésétől, a romániai Toni Bulandra Színház együttműködési nyilatkozatától és koprodukciós tervektől, valamint a Kijevi Nemzeti Akadémia Operettszínház együttműködési terveitől is.

Nagy Sándor bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Kedves Ismerőseim

Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam kommentelni, sem véleményt formálni az éppen regnáló színházi vezetésről vagy kultúrális helyzetről, ami az országban épp tapasztalható, általában csak a saját, éppen aktuális történéseimet osztom meg a Nagyérdeművel.

De most nem mehetek el szó nélkül a Kulturális és Innovációs Minisztérium döntését illetően…

Nem tisztem megítèlni a Budapesti Operettszínház elmúlt öt évének eredményességét, ezt részben a számok és statisztikák kész tényként megmutatjàk(értem ezalatt pl. a nézőszàm és az előadásszámok drasztikus csökkenését)

Személyes, és közvetlen véleményüket pedig a színházat látogató (vagy már jó ideje nem látogató) kedves Nézők és az ott dolgozó tehetséges és ambiciózus Kollégák tudnák érdemben kifejteni…

Egy dolgot viszont szeretnék elétek tárni:

Hogy mit veszített a Budapesti Operettszínház, annak Látogatói, az ott dolgozó általam nagyrabecsült Kollégák, sőt még sok-sok ezer külföldi színházszerető ember is azzal, hogy nem Szente Vajk kapta meg a színház vezetését a következő öt évre.

Temészetesen olvastam Vajk pályázatát, és a teljesség igénye nélkül hadd soroljak föl belőle néhány fontos momentumot (melyeket a színház társulata is hallott, tehát nem titkosak):

Vajk Németország legnagyobb produkciós cége, a BB Promotion támogatói levelét kapta meg, és az Ügyvezetőasszony nyilatkozatát a korábbi musicalturnék újraindításáról, ami a Szépség és a Szörnyeteg esetében 1000 előadás volt.

Támogatást kapott New York legrégebbi művészügynökségének igazgatójától Kína, Tajvan, Japán és az Egyesült Államok országaiban elinduló operett-turnékról…

A világhírű Frank Wildhorn ígéretét, hogy a színház számára ír egy magyar tematikájú zenés művet… (hát kinek kell az….. ugye?)

Magáénak tudhatta BimotGlobal vezérigazgatójának támogatói nyilatkozatát a Tel Avivban létrejövő turnék szervezéséről…

Az OZProductions nyilatkozatát a müncheni turnék szervezéséről…

A romániai Toni Bulandra Színház együttműködési nyilatkozatát a koprodukciók terveiről…

Megkapta a VBW, vagyis a Vereinigte Bühnen Wien vezérigazgatójának, Franz Pataynak méltató levelét, és szándékát, hogy megválasztása esetén ismételten feltűnjenek a magyar zeneszerző, Lévay Szilveszter művei az Operettszínházban…

A bukaresti Ion Dacian Színház támogatói levelét.

Belgium egyik legnagyobb produkciós cégének, a Deep Bridge egyik tulajdonosának együttműködési nyilatkozatát…

A Kassai Színház támogatói nyilatkozatát.

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház együttműködési terveiről szóló nyilatkozatát.

Michael Miller, a Los Angeles-i Operetta Foundation elnökének méltatását,

aki ígéretet tett arra, hogy az Operettszínház megjelenjen az Ohio Light Opera fesztiválon…

A hazaiak közül pedig a

Kolozsvári Magyar Opera,

a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház,

a Magyar Állami Operaház,

a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház,

a Miskolci Nemzeti Színház

és a Szegedi Nemzeti Színház támogatói nyilatkozatait tudhatná magáénak, ha Ő kerül az igazgatói szèkbe…

Ezek mind nem fognak megvalósulni az elkövetkezendő öt évben a Minisztérium döntése alapján…

és nem lesz ott Vajk sem…

Azt hiszem ezzel mindent elmondtam…

U.i.:

»Az igazságból elveszett…az….i…«
(Hofi)

(Nagy Sándor Hivatalos oldala/Facebook)

Valódi Hírek