Hatalmas a tiltakozás: 10-ből 7-en kipenderítenék a Fidesz-közeli igazgatót az Operettszínház éléről

Egy másik jelentkezővel más gondok merültek fel.

A hvg.hu megszerezte a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásának jegyzőkönyvét. Ez alapján a jelenlegi igazgató, Kiss-B. Atilla az utolsó lett csak színház vezetéséért induló három jelölt közül. A társulat 72 százaléka inkább szabadulna tőle.

A másik két jelölt szinte fej-fej mellett szerepelt a belső szavazáson: Szente Vajkra 121-en (37%), Szabó P. Szilveszterre 114-en (35%) szavaztak. A gond az, hogy ez jogilag csak jelzésértékű szimpátiaszavazás,

a minisztérium viszont a kormánypárti közéleti szereplőkkel jó kapcsolatot fenntartó Kiss-B. Atillát támogatja.

Nem véletlen, hogy a társulat többsége az igazgató ellen szavazott: korábban hiába tettek panaszt nála többen is Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató ellen, Kiss-B. azokat nem vizsgálta ki. A vádak szerint Kriza elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Volt, akinek megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is.

Az ügy eltussolásában partner volt Kiss-B. mellett a fenntartó minisztérium is.

Szente Vajk színész, rendező szintén nem vádolható túlzott függetlenséggel, emellett 2020-ban jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélték két évre felfüggesztve egy költségvetési ügy miatt. Szente akkor azt nyilatkozta: számviteli hibákról volt szó, de a kárt megtérítették, a bíróság pedig mentesítette őt a jogkövetkezmények alól, így erkölcsi bizonyítvánnyal is rendelkezik.

A harmadik jelölt, Szabó P. Szilveszter legnagyobb sikerei az Operettszínházhoz köthetőek, hazai pályán van tehát. Mivel azonban vele kapcsolatban nem merült fel a fideszes támogatás, nehezen elképzelhető, hogy a minisztérium őt választja majd.

Valódi Hírek