Elképesztő, ami történt a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc iskolájában – megszólalt a vészharang

Veszélyben a közoktatás.

Krausz Ferenc volt móri általános iskolájában már

nincs fizika szakos tanár,

így egy földrajz-biológia szakos pedagógus tudja már csak megtartani az órákat – tudta meg a momentumos Tóth Endre.

Az idén fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Krausz a móri Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Az iskola utolsó fizika szakos tanára már nyugdíjba ment.

Krausz nem véletlenül beszélt nyilvánosan arról nemrég, hogy aggódik a magyar közoktatás helyzete miatt:

„Itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban.

Ugyanis ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még a legkisebb baj”

Tóth Endre Facebook-bejegyzését teljes terjedelmében közöljük:

„KRAUSZ FERENC VOLT ISKOLÁJÁBAN MA MÁR NINCS FIZIKATANÁR – HOGYAN JUTNA EL ÍGY A NOBEL-DÍJIG, HA MA LENNE KISDIÁK?

Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó kiváló magyar tudós a Fejér megyei Móron született. Kisdiákként a móri Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az általános iskolában jelenleg nincsen fizikatanár. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogyan tudnának ma hasonlóan szép tudományos pályát befutni az ebbe az iskolába járó diákok, ha nem szaktanár tanítja őket fizika órán?

Noha az iskola honlapján még szerepel egy fizika szakos tanárnő, de ő már korábban nyugdíjba vonult és nem tanít az iskolában (ezt az információt az iskola is megerősítette telefonon). Így információm szerint a fizika órákat egy földrajz-biológia szakos tanárnő helyettesíti.

Nyilván ez egyáltalán nem egyedi eset az országban, hiszen óriási hiány van természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokból. Tavaly mindössze 28-an jelentkeztek első helyen fizikatanárnak az egész országban. Nem meglepő, hogy sokszor lehetetlen feladatot jelent a nyugdíjba vonuló fizikatanárok pótlása az iskolákban.

Most, amikor mindenki jogosan büszke Krausz Ferenc kimagasló tudományos teljesítményére, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon adottak-e a feltételek az oktatás jelenlegi, elhanyagolt állapotában a hasonló sikeres teljesítményekhez.

Friss Nobel-díjasunk több interjúban is kiemelte tanárai meghatározó szerepét a későbbi tudományos sikereiben. A Hír Tv-nek például így nyilatkozott: »Mert ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj.«

És sajnos látjuk, hogy már most nincsenek (fizika szakos) tanár urak és tanárnők. Már Krausz Ferenc volt általános iskolájában sem. Nincs így aki érdeklődést keltsen, inspiráljon és tehetséget gondozzon.

Az Orbán-kormány közoktatást háttérbe szorító, alulfinanszírozó, a pedagógus pálya megbecsültségét teljesen megroppantó politikája nem marad következmények nélkül. Talán éppen a következő móri Nobel-díjastól veszik el a lehetőséget tehetsége kibontakoztatására.

Így hiába próbál fürdeni Krausz Ferenc világra szóló sikerében Orbán Viktor, Novák Katalin vagy éppen Rétvári Bence. Semmi joguk nincsen hozzá. Krausz 2003-óta Németországban él és dolgozik, így a jelenlegi kurzus nem járult hozzá semmivel a sikeréhez. Ellenben aktívan rombolják a jövő generáció Krausz Ferenceinek esélyeit. Szégyen rájuk nézve, tragédia minden magyarnak.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

Valódi Hírek