Rendkívüli: Krausz Ferenc munkáját fizikai Nobel-díjjal jutalmazzák idén

A szakértő a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként dolgozik.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat megosztva Pierre Agostini, Anne L’Huillier és Krausz Ferenc kapja – jelentette be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Krausz Németországban, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként tevékenykedik, emellett pedig a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

A díjat odaítélő testület megosztotta: az idei fizikai Nobel-díjat a szakemberek olyan kísérleti módszerekért kapják, amelyek attoszekundumos fényimpulzusokat generálnak az anyag elektrodinamikájának tanulmányozásához.

Az attoszekundumos fizika a másodperc milliárdszor milliárdod része alatt lezajló folyamatokkal foglalkozik. A módszerrel jól vizsgálható az elektronok viselkedése, így segíti a molekulák szerkezetváltozásainak értelmezését, amely a gyógyszerfejlesztésben is jelentős előrelépést jelenthet.

A díjat idén 11 millió svéd koronára, azaz körülbelül 1 millió dollárra emelte az akadémia.

A minap arról írtunk, hogy Karikó Katalin Drew Weissmannal idén orvosi-élettani Nobel-díjat kap az mRNS-alapú oltási technológia kifejlesztéséért, amit sikerrel alkalmaztak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

(via hvg.hu/ndtv.com)

Valódi Hírek