Villámgyorsan meghúzta a határt a főváros: Rögvest nemet mondtak a vendégmunkásokra egy fontos szektorban

Ilyen munkakörben nem alkalmaznák őket.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása, ezért a saját tulajdonú cégeknél ezt mindenképpen kerülni fogják.

Kiss annak kapcsán nyilatkozott a Népszavának, hogy a Budapesten 450 járművet üzemeltető ArrivaBus Kft. nemrég elkezdett buszsofőröket toborozni a Fülöp-szigetekről.

Ugyanakkor Kiss Ambrus figyelmeztette a BKK partnerét:

„A BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása.

Külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását.”

Emellett megjegyezte, hogy álságosnak gondolja azt a meglátást, miszerint a kölcsönzött munkaerő alkalmazásakor nem gyengülnek a munkavállalói jogok, valamint egy ilyen döntésnek nincs bérleszorító hatása.

Az esetleges munkaerőhiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: a vállalkozó szerződésben vállalta a szolgáltatás üzemeltetését, így utólag nem közölheti, hogy nincs elég dolgozója a feladat elvégzéséhez.

Az Arriva mindemellett úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatás folytonossága miatt van szükség több sofőrre, így a toborzókampányuk részeként októberben 20 Fülöp-szigetekről érkezett járművezető kezdi meg a képzési programot. Ők legkorábban 2024 januárjában kezdik meg a munkát angolul beszélő diszpécserek támogatásával. A cél, hogy továbbra is biztosítani tudják a fővárosi közlekedés zavartalan működését – tették hozzá.

Ahogy korábban írtuk, a kormány visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt. Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Minisztériuma közölte, hogy új alapokra helyezik és szigorítják a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/05/varatlan-visszavonulo-hiaba-lengettek-be-korabban-megsem-jonnek-a-vendegmunkasok-hajdunanasra

Valódi Hírek