Teljes fordulat Oroszországban: Putyin meglepően reagált a Magyarországgal kapcsolatos tankönyvbotrányra

Valami megváltozott?

Október 5-én tartják a Valdai Fórumot, amelyről korábban már mi is megírtuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével zajlik.

Itt lehetőség volt kérdezni is Putyintól. Kérdésre elmondta azt is, mit gondol arról, hogy egy orosz tankönyvben „fasiszta lázadásként” írták le a magyarországi 1956-os forradalmat, amit a szovjet-orosz csapatok fojtottak vérbe.

Az index.hu egy orosz hírportál cikkéből készített szemléje szerint erre a következőt válaszolta az orosz diktátor: meggyőződése, hogy nincs értelme a csapatokat arra használni, hogy „az emberekben lévő belső tendenciákat elnyomják, hogy elérjék azokat a célokat, amelyeket ők maguk tartanak elsődlegesnek”.

Hozzátette:

„semmi értelme nem volt ott tartani a csapatokat, ha az adott országok népei nem akarták,

hogy a területükön legyenek. De hogy ez hogyan történt, az természetesen sok kérdést vet fel. Csapataink tiszta terepen, családjaikkal együtt távoztak. Nem voltak jogi következmények sem.”

Ehhez hozzátette még Putyin, hogy ő maga nem olvasta a tankönyvet, ezért csak látatlanban tud véleményt alkotni a kérdésről.

Egyébként korábban a budapesti orosz követség tagadta, hogy az említett sorok szerepelnének a végzős orosz diákok tankönyveiben, de azóta kiderült, hogy tényleg „fasiszta lázadásként” írták le 1956-ot.

Valódi Hírek