Érik a botrány: Súlyos kérdést szegeztek Szijjártó Péternek – nagy bajba kerülhet a külügyminiszter

Szólnia kellene Putyinéknak.

A napokban derült ki, hogy a 11. osztályosoknak szóló orosz történelemkönyvben a szabadságukért harcoló magyar forradalmárokat fasisztáknak bélyegezik, és arról értekeznek, hogy

az orosz csapatoknak nem kellett volna kivonulniuk Magyarországról.

„1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek”

– olvasható az orosz történelemkönyvben.

Az ügy óriási viharokat váltott ki itthon, Rónai Sándor EP-képviselő például az orosz nagykövetnek írt nyílt levélben ítélte el a történteket.

Most Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke írt Facebook-oldalán arról, hogy egy normálisan működő országban ilyenkor a Külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. Jelen esetben az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét – tette hozzá.

A politikus arra is felhívta figyelmet, hogy Szijjártó Péter a hétvégén fennhangon hirdette a szuverén magyar külpolitikai fontosságát a Tranzit Fesztiválon. Mint írta, kíváncsian várja, milyen hamar hazudtolja meg magát,

ha éppen az orosz hatalommal szemben kellene felszólalnia.

Megjegyezzük: mint ismert, Orbán Viktor kormányának álláspontját képviselve Szijjártó Péter korábban azt mondta, azért akadályozzák Svédország NATO-csatlakozását, mert csúnyákat mondtak a magyar kormányra. Így valóban felmerülhet a kérdést, mit tesz most az orosz Barátságért Érdemrenddel kitüntetett magyar külügyminiszter.

Egyébként a magyar külügyminiszter arról is értekezett a Tranzit Fesztiválon, hogy szerinte, akik a kínai akkumulátorgyárak megépülése ellen tiltakoznak, azok

„nemzetellenesek”.

Gelencsér Ferenc Bejegyzését alább közöljük:

„»1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.«

Írja mindezt az orosz fiatalok tizenegyedikes tankönyve, amiből szeptembertől már tanulhatnak is

a 17 éves fiatalok a putyini diktatúrában.

Egy normálisan működő országban ilyenkor a külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. Jelen esetben az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét.

Szijjártó Péter a hétvégén fennhangon hirdette a szuverén magyar külpolitikai fontosságát a Tranzit Fesztiválon. Kíváncsian várom, milyen hamar hazudtolja meg magát, ha éppen az orosz hatalommal szemben kellene felszólalnia.

Éppen ezért

írásban azzal a kérdéssel fordultam Magyarország külügyminiszteréhez,

hogy mikor és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy 1956 hősei ne újra fasiszta ellenforradalmárként tűnjenek fel egy propagandisztikus ország határain belül.

Nem tűrhetjük, hogy a szovjet birodalmi elnyomás ellen az életüket áldozó magyarok emlékét tiporják sárba, pusztán azért, mert Vlagyimir Putyin kommunikációs eszközként használja hazánkat is egy véres háború legitimálásához!

Várjuk a Miniszter úr mihamarabbi válaszát és ellenlépéseit!”

(Gelencsér Ferenc/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/26/teljesen-kiborult-szijjarto-peter-ezt-uzente-az-akkumulatorgyarak-ellen-tiltakozoknak-video

Valódi Hírek